Beelen heeft het ADM-terrein, inclusief een deel van de ADM-haven, vorig jaar aangekocht. Daarvoor was de voormalige scheepswerf jarenlang gekraakt. Na ontruiming in 2019 stond het enige tijd leeg tot Beelen er zijn oog op liet vallen. Hij kocht het van het vastgoedbedrijf dat het terrein jaren links had laten liggen en liet weten dat hij het gebied wil omvormen tot werf voor superjachten.

Tankers weg

De binnenvaarttankers die afmeren aan de Stromboliweg aan de noordzijde van de ADM-haven, liggen voor die plannen in de weg, liet Beelen al snel weten. Hij dwong Havendienst Amsterdam de kegelschepen vorig jaar oktober naar elders te verplaatsen. Maar moest lijdelijk toezien dat ze weer terugkwamen, toen de gemeente in een kort geding aan het langste eind trok.

Daarop stapte Beelen zelf naar de rechter. Bij de bestuursrechter maakte hij bezwaar dat het Havenbedrijf ligplaatsen toewees die gedeeltelijk in zijn water liggen. De steigers liggen wel in openbaar vaarwater, maar de schepen die er afmeren steken met hun achterschip in water van Beelen.

‘Onrechtvaardige inmenging’

De rechtbank geeft Beelen nu gelijk. Omdat het gaat om water dat voor de scheepvaart openstaat, moet Beelen als eigenaar toestaan dat zijn deel van het water van de ADM-haven door andere schepen wordt gebruikt. Maar het is wat anders als de Havendienst een deel van de haven, waar het geen eigenaar van is, permanent aanwijst als ligplaatsen. Dan is sprake van een ‘onrechtvaardige inmenging in het eigendomsrecht’, vindt de rechter. Die stelde Beelen daarom in het gelijk.

Op een ander punt verloor Beelen de rechtszaak. Hij had ook geëist dat de gemeente de vier ankerplaatsen voor duwbakken aan de kop van de haven zou opheffen. Ook deze vier duwbakken liggen in de weg bij de realisatie van zijn plannen, vindt Beelen. Hier oordeelt de rechtbank echter dat de bakken helemaal in gemeentelijk water liggen. Met de huidige stand van zaken kan Beelen de gemeente of het Havenbedrijf niet dwingen de ankerplaatsen op te heffen. Beelen had betoogd dat de duwbakken mogelijk hinder opleveren bij de uitvoering van zijn plannen. Maar daar hoeft Amsterdam nu nog geen rekening mee te houden, vindt de rechter.

Wim Beelen is blij met de uitspraak. ‘Ik had ook niet anders verwacht van de bestuursrechter.’

Voor wat betreft de duwbakken die zijn plannen in de weg liggen zegt hij te verwachten dat dit probleem zich in de toekomst zal oplossen. Het Havenbedrijf zegt dat er voorlopig nog niets verandert door de uitspraak van de bestuursrechter: ‘Kegelschepen kunnen daar nog afmeren. Mocht dat anders worden, dan communiceren we daarover,’ aldus woordvoerder Anja de Kiewit van de Port of Amsterdam.

Dit artikel verscheen eerder in Schuttevaer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement