De 7,6 meter brede strook komt langs de Moezelweg in het Europoort gebied te liggen en zal daar ruimte bieden voor zes tot zeven kabels en leidingen. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam vragen de projecten voor de productie van waterstof en biobrandstoffen om veel extra infrastructuur en is dit project dan ook een belangrijke eerste stap.

De waterstofleiding van HyTransport.RTM is vrij toegankelijk voor alle bedrijven die waterstof willen afnemen of leveren. Shell heeft als eerste bedrijf een overeenkomst getekend waarmee de multinational gebruik kan maken van de leiding. Holland Hydrogen 1, de elektrolyser die de oliemaatschappij gaat bouwen op de Maasvlakte, zal op de leiding worden aangesloten.

Porthos, een samenwerking tussen Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN, is bezig met een project waarbij CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven wordt opgevangen en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Hier moet elk jaar 2,5 megaton CO2 naartoe vervoerd worden.

Om de capaciteit aan de Moezelweg uit te kunnen breiden moet de bestaande stamlijn worden verlegd en moet de talud, het schuine vlak langs het spoor, gedeeltelijk worden afgegraven. Ook moet een grondkerende constructie worden geplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement