Yeşilgöz stopt in totaal structureel 29 miljoen euro in de aanpak van de georganiseerde drugscriminaliteit op grote logistieke knooppunten zoals havens, vliegvelden en de bloemenveilingen.

De minister wil onder meer de screening van medewerkers van zeehavens aanscherpen, omdat voor drugssmokkel bijna altijd hulp van binnenuit nodig is. Het gaat dan ‘om screening gekoppeld aan beroepen in de haven met toegang tot cruciale informatie of met een voor drugscriminelen interessante rol’, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Dit jaar wordt nog 13 miljoen euro uitgetrokken om drugssmokkel op deze knooppunten tegen te gaan. Volgend jaar loopt dat op naar 22 miljoen euro, een jaar later is het 33 miljoen waarna het vanaf 2025 structureel 29 miljoen euro wordt. Het geld gaat naast Rotterdam naar Schiphol, de havens in Zeeland, West-Brabant en het Noordzeekanaalgebied, en de bloemenveilingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement