Dat meldt de internationale vastgoedadviseur Savills.

De totale investeringen kwamen uit op 1,7 miljard euro. Dat is 58% hoger dan een jaar eerder, toen de teller bleef steken op 1,1 miljard euro. Het investeringsniveau is een goede weerspiegeling van het economische klimaat. In 2010 werd bijvoorbeeld minder dan 100 miljoen euro geïnvesteerd. Ook de ingebruikname van logistieke panden zit in de groeifase. Deze indicator kwam vorig jaar 49% hoger uit dan twee jaar geleden.

Opmerkelijk is het recordaandeel buitenlandse beleggingen in de Nederlandse logistieke sector. ‘De wereldwijde trend van internationalisering van de vastgoedmarkt wordt in toenemende mate weerspiegeld in de logistieke sector’, meldt het bedrijf. ‘De instroom van buitenlands kapitaal nam een vlucht vorig jaar. Ruim 83% van het totale beleggingsvolume in Nederlands logistiek vastgoed kwam van buiten de landsgrenzen.’

De twee grootste ingebruiknames kwamen beide op naam van supermarktketen Lidl. De discountformule nam intrek in twee distributiecentra in Venlo en Roosendaal, met een oppervlakte van respectievelijk zeventigduizend en zestigduizend vierkante meter.

Savills heeft de prestaties en het potentieel van de Nederlandse logistieke markt geanalyseerd, en een vergelijking gemaakt met de Britse, Duitse, Franse en Nederlandse logistieke markt. ‘Als we de kerngegevens van de diverse landen met elkaar vergelijken, kunnen we concluderen dat de Nederlandse logistieke markt de laatste jaren volwassen is geworden. Het is een stabiele sector voor beleggers geworden, maar we verwachten meer ruimte voor groei’, zegt Jordy Kleemans, hoofd Research & Consultancy.

‘Op basis van de vergelijking blijkt het Verenigd Koninkrijk de meest volwassen logistieke markt te hebben. De prestaties van Duitsland zijn momenteel het meest vergelijkbaar met Nederland, hoewel de markt veel groter is (ongeveer elfmaal groter).’