Voor het kwartaal dat eindigt in augustus daalde de winst met 15% naar 1,19 miljard euro. Beursanalisten hadden met veel betere cijfers rekening gehouden, waardoor de koers van de Amerikaanse pakketvervoerder al snel 16% verloor.  Ook de omzet van ruim 23 miljard  lag duidelijk onder de verwachtingen.

FedEx wijst naar economische tegenwind in Azië en Europa, waardoor de omzet een half miljard dollar lager uitviel. Ook in de Amerikaanse thuismarkt liep FedEx aan tegen dalende volumes door de verslechterende economie.

‘agressieve kostenreducties’

Topman Raj Subramaniam van FedEx noemt het eerste kwartaal ‘teleurstellend’ en waarschuwt voor een mondiale recessie.  Hij kondigt ‘agressieve kostenreducties’ aan. Onder meer zal FedEx een deel van zijn vrachtvliegtuigen tijdelijk aan de grond houden en neemt het bedrijf maatregelen om de personeelskosten en netwerkcapaciteit te verkleinen. Verder worden negentig kantoren gesloten.

Koersdalingen

De tegenvallende cijfers van FedEx hebben ook elders voor een mineurstemming bij de pakketvervoerders gezorgd. De koers van PostNL daalde vrijdag 3,5% in de MidKap terwijl de Duitse branchegenoot Deutsche Post DHL met bijna 6% onderuit ging in Frankfurt. In Brussel verloor Bpost 4% en in Londen kelderde het aandeel Royal Mail met bijna 12%. Ook UPS zag zijn aandelenkoers in New York sterk dalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement