Dat heeft staatssecretaris Aukje de Vries de Tweede Kamer laten weten. Uit haar brief blijkt dat het systeem van de zogenoemde Inningsadministratie van de fiscus en DMS niet op elkaar aansluiten en dat er te weinig capaciteit is om dit snel op te lossen. De invoering van het aangiftesysteem voor invoer-, uitvoer- en doorvoerzendingen loopt daardoor verdere vertraging op.

DWU

Nederland heeft al de Europese Unie al toestemming voor het uitstel gevraagd omdat het nieuwe systeem voortvloeit uit de bepalingen van het Douanewetboek van de Unie (DWU). Uit De Vries’ brief valt op te maken dat Nederland bepaald niet de enige is die moeite heeft om die deadlines te halen: ‘De Europese Unie heeft een concept-derogatie (afwijking van Europese regels – red.) opgesteld tot en met 31 december 2023’.

De douane heeft haar verzekerd dat die deadline ‘niet zal worden overschreden’. Uit de brief blijkt dat de mismatch tussen beide systemen pas in een laat stadium is ontdekt. Nederland heeft al een keer toestemming gevraagd, en gekregen, om de implementatie van DMS uit te stellen tot uiterlijk 30 juni volgend jaar. Dat was al bijna anderhalf jaar later dan de oorspronkelijke deadline van 31 januari dit jaar.

De Vries erkent dat het uitstel im- en exporterende bedrijven voor problemen kan stellen, maar zegt ook dat ze extra tijd krijgen om hun systemen aan te passen. Compensatie zit er in elk geval niet in, laat ze de Kamer weten: ‘Eventuele kosten voor het bedrijfsleven als gevolg van extra inspanningen, door de vertraging, worden gedragen door de sector’.

Lees ook: Nederland moet spitsroeden lopen in Bussel om douanesysteem DMS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement