Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf, dat spreekt van een ‘veelbewogen jaar’. Zo kende CB relatief veel storingen aan installaties, waardoor de stabiliteit van de dienstverlening te wensen overliet. Ook de financiele resulaten vielen tegen. ‘Al met al hadden wij van 2022, alhoewel winstgevend, financieel meer verwacht’, schrijft het concern.

CB distribueerde vorig jaar 1% minder boeken dan een jaar eerder. Vooral voor webwinkels daalde de afzet (-18%). De afzet naar de fysieke boekwinkels steeg juist met 4%. Ook in de educatieve sector en bij print-on-demandactiviteiten was er groei (+9%).

Vervoer kostbaarder

Het afgelopen jaar stond voor CB verder in het teken van herijking van de transportactiviteiten. ‘Het bestelgedrag in de boekensector verandert, er is sprake van een verschuiving van de boekhandel naar online en dat zorgt ervoor dat ons eigen vervoer relatief steeds kostbaarder is. Daarnaast worden milieuregels strenger en dat vraagt om grote investeringen in ons wagenpark’, schrijft het concern.

CB werkt daarom met Tielbeke aan een overname van de transportactiviteiten door de logistieke dienstverlener uit Lemelerveld. De koop, die een kleine zeventig medewerkers en een wagenpark van zestig trucks zou omvatten, is nog niet rond, blijkt uit het verslag. ‘We beseffen heel goed dat dit impactvol is voor onze klanten en onze medewerkers en dat we hen goed moeten begeleiden hierin.’

Kleine leveringen

Leveringen met een kleinere omvang besteedt CB al jaren uit aan verschillende partners. Vanaf komende zomer is dat ID Logistics.

In 2023 wil CB onder meer groeien in de markten van het educatieve boek, het wetenschappelijke boek en het Engelstalige boek. En met CB Healthcare wil het bedrijf meer zorgverleners en leveranciers binden, aldus CB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement