Krimp is de belangrijkste het de gemene deler in het de tweedekwartaalrapport van de Deense expeditiereus, hoewel het bedrijf zelf spreekt van ‘solide resultaten in een markt met dalende vraag’. De omzet kwam uit op 5,1 miljard euro. De nettowinst bleef steken op omgerekend 453 miljoen euro.

Lucht- en zeevracht

De dalende resultaten zijn volgens DSV vooral te wijten aan de mindere tarieven en zwakke vraag in de zee- en luchtvrachmarkt ten opzichte van het recordkwartaal een jaar geleden. Vooral de luchtvracht werd hierdoor hard geraakt. Zo daalde het luchtvrachtvolume in het tweede kwartaal met 21%, naar 316.000 ton. In de zeevrachtexpeditie ging het volume met 7% omlaag, naar 642.000 teu.

Het resultaat (ebit) in deze bedrijfstak ging daardoor met ruim 40% onderuit, naar 480 miljoen euro. De omzet kelderde met de helft onderuit en kwam uit op 3,1 miljard euro. Desondanks zegt DSV herstel te zien in de zeevrachtvolumes tussen Azië en Europa. De activiteit op trajecten over de Pacific en de Atlantische oceaan viel juist tegen.

DSV toont zich in het kwartaalrapport tevreden over de resultaten van de divisie wegvervoer. ‘Het is gelukt marktaandeel te winnen terwijl de vraag afnam’, stelt de directie het verslag. Toch daalde de omzet in dit segment met bijna 9%, naar 1,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat kromp met 5,6%, naar ruim 70 miljoen euro.

Economische tegenwind

Zowel in het binnenlandse als het internationale wegvervoer heeft DSV te maken met economische tegenwind, waarbij het concern in de Nederlandse en Duitse markt het best presteerde. Ook de resultaten van het Europese groupagenetwerk stemmen DSV tevreden.

DSV-ceo Jens Bjørn Andersen ziet in de resultaten bewijs van de wendbaarheid van zijn bedrijf. ‘De vraag naar logistiek en transport valt tegen, en in de eerste helft van 2023 hebben we laten zien dat we ons kunnen aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.’

De vooruitzichten zijn volgens Andersen nog altijd onzeker, ‘maar we zien tekenen dat de markt zal stabiliseren en we verwachten geleidelijke verbetering van de wereldwijde handelsvolumes in de komende kwartalen’. Dat optimisme leidt tot een iets hogere winstverwachting voor het lopende jaar. Het resultaat (ebit) zal in de verwachting van DSV uitkomen op 2,3 tot 2,5 miljard euro, iets hoger dan de 2,1 tot 2,4 miljard euro waarover het concern vorig kwartaal sprak.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement