De staking, die gepland stond voor volgende week dinsdag (1 augustus) zou de activiteiten van UPS in de wereld voor tien dagen platleggen aangezien ook de 3.300 vrachtpiloten van de grootste Amerikaanse expresvervoerder het werk zouden neerleggen uit solidariteit met de 340.000 grondmedewerkers (loodspersoneel, vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers). Volgens analist Armstrong zou de staking de grootste in de geschiedenis van de VS zijn geweest en de Amerikaanse economie al snel zeven miljard dollar kosten.

Biden

De Amerikaanse president Joe Biden is dan ook blij met het voorlopige loonakkoord. ‘Ik juich de Teamsters en UPS toe dat ze er samen uit zijn gekomen, te goeder trouw hebben onderhandeld en een voorlopige overeenkomst hebben bereikt die het platleggen van UPS zal voorkomen’, zei hij.

Het vijfjarig akkoord betekent dat het personeel er direct 7,5 dollar per uur bij krijgt. Deeltijdmedewerkers gaan er ook flink op vooruit. Hun salaris stijgt tot 21 dollar per uur, waar dat nu nog 15,50 dollar is.

Zowel de bond als UPS waren te spreken over de overeenkomst. Voorman Sean O’Brien van Teamsters noemde het zelfs de beste loonovereenkomst ooit. Die komen ook goed uit voor O’Brien, want hij moet ook nog onderhandelen over overeenkomsten bij andere grote bedrijven, waaronder Amazon.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement