“Antwerpen zal containertrafiek fors zien stijgen”

Havens

De containertrafiek in Noord-Europa blijft op de sukkel, maar Antwerpen zal het dit jaar beter doen dan andere grote havens in de range, zegt de North Europe Global Port Tracker.

De totale deepsea aanvoer richting Europa van geladen containers zal dit jaar met 4,1% groeien naar 21,7 miljoen teu, terwijl de afvoer zal met 6,4% toenemen tot 18,1 miljoen teu, zo staat te lezen in de jongste prognoses van Hackett Associates en het Bremense Institute of Shipping Economics & Logistics (ISL).

Die expansie van de deepsea containertrafiek van en naar Europa is vooral te danken aan de betere cijfers die in de Middellandse en de Zwarte Zeeregio worden geboekt, want Noord-Europa doet het veel minder goed, omdat de consumentenvraag daar als gevolg van de economische onzekerheid zwak blijft.

De deepsea aanvoer richting Noord-Europa zal naar verwachting met 8,9% zakken naar 12,2 miljoen teu, terwijl de Med/Zwarte Zee op een stijging van liefst 27,5% naar 9,4 miljoen teu zou kunnen rekenen.

Aan afvoerzijde zou Noord-Europa vrede moeten nemen met een kleine plus van 0,7% tot 10,9 miljoen teu. De Med/Zwarte Zee zou een sprong van 16,5% maken naar 7,1 miljoen teu.

Wanneer ook transshipment, shortsea en lege containers meegerekend worden, zouden de totale volumes die de grote havens uit de noordelijke range te behandelen zullen krijgen, bij aanvoer met 0,9% zakken naar 15,9 miljoen teu, maar bij afvoer zou er wel een groei van 1,3% komen naar 17,6 miljoen teu.

De prestaties die de zes grote rangehavens zullen neerzetten, zullen fors uiteenlopen. Voor Antwerpen gaan de prognoses uit van een globale stijging in aantal containerbewegingen van 7,6% in het tweede en derde kwartaal, tegenover een toename van amper 0,6% in dezelfde periode vorig jaar. Bij de geladen containers zou zelfs sprake zijn van een groei met 9% bij aanvoer, tegen 6,5% bij afvoer.

Zeebrugge en Hamburg zouden daarentegen zwak presteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Is de wens niet de vader van de gedachte.
Alleen de grote containerhavens aan de open zee worden nog door de grotere schepen aangedaan.
Vlaanderen zorg voor infrastructuur vanaf Zeebrugge. Antwerpen verzandt!!

Geplaatst door: Jo Everaert op
“Antwerpen zal containertrafiek fors zien stijgen” | NT

“Antwerpen zal containertrafiek fors zien stijgen”

Havens

De containertrafiek in Noord-Europa blijft op de sukkel, maar Antwerpen zal het dit jaar beter doen dan andere grote havens in de range, zegt de North Europe Global Port Tracker.

De totale deepsea aanvoer richting Europa van geladen containers zal dit jaar met 4,1% groeien naar 21,7 miljoen teu, terwijl de afvoer zal met 6,4% toenemen tot 18,1 miljoen teu, zo staat te lezen in de jongste prognoses van Hackett Associates en het Bremense Institute of Shipping Economics & Logistics (ISL).

Die expansie van de deepsea containertrafiek van en naar Europa is vooral te danken aan de betere cijfers die in de Middellandse en de Zwarte Zeeregio worden geboekt, want Noord-Europa doet het veel minder goed, omdat de consumentenvraag daar als gevolg van de economische onzekerheid zwak blijft.

De deepsea aanvoer richting Noord-Europa zal naar verwachting met 8,9% zakken naar 12,2 miljoen teu, terwijl de Med/Zwarte Zee op een stijging van liefst 27,5% naar 9,4 miljoen teu zou kunnen rekenen.

Aan afvoerzijde zou Noord-Europa vrede moeten nemen met een kleine plus van 0,7% tot 10,9 miljoen teu. De Med/Zwarte Zee zou een sprong van 16,5% maken naar 7,1 miljoen teu.

Wanneer ook transshipment, shortsea en lege containers meegerekend worden, zouden de totale volumes die de grote havens uit de noordelijke range te behandelen zullen krijgen, bij aanvoer met 0,9% zakken naar 15,9 miljoen teu, maar bij afvoer zou er wel een groei van 1,3% komen naar 17,6 miljoen teu.

De prestaties die de zes grote rangehavens zullen neerzetten, zullen fors uiteenlopen. Voor Antwerpen gaan de prognoses uit van een globale stijging in aantal containerbewegingen van 7,6% in het tweede en derde kwartaal, tegenover een toename van amper 0,6% in dezelfde periode vorig jaar. Bij de geladen containers zou zelfs sprake zijn van een groei met 9% bij aanvoer, tegen 6,5% bij afvoer.

Zeebrugge en Hamburg zouden daarentegen zwak presteren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Reacties

Is de wens niet de vader van de gedachte.
Alleen de grote containerhavens aan de open zee worden nog door de grotere schepen aangedaan.
Vlaanderen zorg voor infrastructuur vanaf Zeebrugge. Antwerpen verzandt!!

Geplaatst door: Jo Everaert op