‘Russische schepen omzeilen VN-sancties tegen Noord-Korea’

embargo

Noord-Korea blijft met steun van Rusland hardnekkig proberen om de sancties van de Verenigde Naties te omzeilen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, heeft in de Veiligheidsraad gezegd dat Amerika bewijs op film heeft.

Daarop zou zijn te zien dat de Russische tanker ‘Patriot’ op zee olie heeft overgepompt in een Noord-Koreaanse tanker. ‘Rusland kijkt niet simpelweg de andere kant op bij schendingen van het VN-embargo, maar werkt er actief aan mee’, aldus Haley, die geldt als een van ‘s werelds meest invloedrijke diplomaten.

In bitse bewoordingen stelde ze dat de VS dit jaar al 148 schendingen van het olie-embargo tegen het bewind van Kim Jong Un heeft vastgesteld. Ze deed geen uitspraak over de Russische betrokkenheid daarbij, maar stelde dat de Noord-Koreanen het toegestane plafond al met een factor vier hebben overschreden. De VS heeft de ‘Patriot’ samen met vijf andere Russische schepen op een zwarte lijst gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Russische schepen omzeilen VN-sancties tegen Noord-Korea’ | NT

‘Russische schepen omzeilen VN-sancties tegen Noord-Korea’

embargo

Noord-Korea blijft met steun van Rusland hardnekkig proberen om de sancties van de Verenigde Naties te omzeilen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, heeft in de Veiligheidsraad gezegd dat Amerika bewijs op film heeft.

Daarop zou zijn te zien dat de Russische tanker ‘Patriot’ op zee olie heeft overgepompt in een Noord-Koreaanse tanker. ‘Rusland kijkt niet simpelweg de andere kant op bij schendingen van het VN-embargo, maar werkt er actief aan mee’, aldus Haley, die geldt als een van ‘s werelds meest invloedrijke diplomaten.

In bitse bewoordingen stelde ze dat de VS dit jaar al 148 schendingen van het olie-embargo tegen het bewind van Kim Jong Un heeft vastgesteld. Ze deed geen uitspraak over de Russische betrokkenheid daarbij, maar stelde dat de Noord-Koreanen het toegestane plafond al met een factor vier hebben overschreden. De VS heeft de ‘Patriot’ samen met vijf andere Russische schepen op een zwarte lijst gezet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement