De voor de hand liggende bestemming is de Freeport Container Port van Hutchison, waar de beschadigde containers kunnen worden gelost. Zoals eerder gemeld, zullen containers pas worden vrijgegeven nadat de ladingbelanghebbende een (bank)garantie heeft gesteld voor zijn aandeel in de Averij Grosse.

Brand

Op 3 januari brak er brand uit in een van de containers in het voorste deel van het schip. Het schip voer toen midden op de Atlantische Oceaan, onderweg naar het Canadese Halifax. Pogingen van de bemanning om de brand te blussen faalden en Hapag nam Boskalis-dochter Smit Salvage in de arm om de brand te blussen en het schip in veiligheid te brengen. Het Nederlandse bergingsbedrijf zette daartoe vier grote zeeslepers met bluskanonnen in.

Uiteindelijk wist de ‘Yantian Express’ (7.510 teu) Freeport op eigen kracht te bereiken, zij het onder begeleiding van schepen van Smit. Op dit moment is alleen de Belgische ‘Sovereign’ namens Smit nog in de buurt.

Lees ook: ONE: Averij Grosse verklaard voor ‘Yantian Express’