Topman Søren Skou zegt in een korte toelichting op de donderdag gepubliceerde jaarcijfers dat hij tevreden is over de gevolgde koers, maar voegt eraan toe dat de winst omhoog moet. Tegelijkertijd kondigde hij een nieuwe stap aan in de herstructurering van het concern, die erop gericht is afscheid te nemen van alle energie-gerelateerde activiteiten.

Offshore afgesplitst

Het offshore boorbedrijf Maersk Drilling wordt afgesplitst van de holding en ondergebracht in het vehikel ‘The Drilling Company of 1972 A/S’. Extern wordt de naam Maersk Drilling Listco gebruikt. Aandeelhouders van Møller-Maersk krijgen naast hun huidige stukken ook aandelen Maersk Drilling Listco, waarvoor notering op de Nasdaq-beurs van Kopenhagen is aangevraagd.

Het bedrijf legt een voorstel daartoe voor op de vergadering van aandeelhouders op 2 april. Als die instemmen, kan waarschijnlijk twee dagen later voor het eerst in het aandeel gehandeld worden. Maersk Holding, dat 41,5% van Møller – Maersk in handen heeft, zal zijn aandelen in Listco het komende jaar niet verkopen.

Nettowinst

Door een combinatie van bijzonder baten en lasten is de nettowinst van het concern uitgekomen op 3,2 miljard dollar. De verkoop van activiteiten, waaronder de tankvaart, leverde per saldo 3,4 miljard dollar op. Zonder die eenmalige effecten zou het concern net als vorig jaar fors in de rode cijfers hebben gezeten. In 2017 werd een verlies geleden van bijna 1,2 miljard dollar. Overigens werd toen bijna een miljard dollar verloren op afgestoten activiteiten.

De omzet van de Møller-Maersk steeg met ruim een kwart tot 39 miljard euro, vooral door de overname van Hamburg Süd. Het bedrijfsresultaat (ebitda) verbeterde met 8% tot 3,81 miljard dollar. Het rendement na belasting op de huidige activiteiten halveerde van 1,6 naar 0,8%.

2019

Voor het lopende jaar rekent Maersk op een ebitda van ongeveer vijf miljard dollar, zo’n 30% meer dan vorig jaar dus. Maar de groep benadrukt dat het onzekere tijden zijn. Een verandering van het gemiddelde vervoerstarief per container vertaalt zich bij de huidige samenstelling van de groep in een positief of negatief effect op de resultaat van 1,4 miljard dollar. Voor de bunkerprijs is het effect van honderd dollar prijsverandering 600 miljoen resultaat meer of minder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement