De Fremantle Highway is op donderdag gecontroleerd richting Terschelling gedreven. Dit vormt volgens de Kustwacht geen extra risico’s. Op basis van stroom- en windrichting wordt de meest gunstige driftrichting bepaald.

De sleepboot Fairplay 30 heeft de noodverbinding overgenomen van de Hunter. De nieuwe sleepverbinding is sterker dan de vorige. De Fairplay 30 houdt het schip tussen de vaarroutes zodat de scheepvaart op veilige afstand kan passeren.

In de namiddag zou het schip worden gedraaid om met de stroming terug richting het oosten te drijven. Door het veranderen van de windrichting is dit plan bijgesteld. In de loop van de avond is de Fremantle Highway op zijn plaats gehouden door de sleepboot. De stroom- en windrichting worden continue gemonitord om de meest gunstige driftrichting te bepalen.

De brand woedt nog steeds en er is nog steeds veel rookontwikkeling. Wel lijkt de intensiteit van de brand te zijn afgenomen ten opzichte van gisteren. Het is volgens de Kustwacht nog niet veilig om een bergingsteam aan boord van het schip te brengen.

Het schip wordt niet meer constant gekoeld om te voorkomen dat er overbodig veel water aan boord komt. Dit brengt de stabiliteit van het schip in gevaar. Op woensdag werd er wel doorlopend gekoeld omdat de brand toen heviger was.

Een bergingsteam aan boord van de noodsleper Guardian houdt de situatie ter plaatse in de gaten. Ze verzamelen informatie voor een bergingsplan. Het kustwachtvliegtuig monitort de situatie vanuit de lucht. De situatie is nog steeds stabiel.