Ze overtreden de stoffenregelgeving (REACH). Hierdoor kunnen volgens de inspectie ‘mengsels ontstaan die bij op- en overslag en verbranding in motoren een onbekend risico vormen voor mens en milieu’. Ook is niet altijd duidelijk welke stoffen in de benzine en diesel zijn verwerkt.
Benzine en diesel die naar Afrika gaan, mogen veel meer kankerverwekkende en giftige stoffen zoals benzeen en zwavel bevatten dan in de EU. ‘Brandstofhandelaren benutten deze ruimere normen optimaal’, aldus de inspectie. Zo mag in benzine in de EU 1% benzeen zitten, maar in benzine voor de West-Afrikaanse markt trof de ILT 40% benzeen aan.
Ook bij het mengen van stoffen om stookolie voor zeeschepen (bunkerolie) te maken, gaat het mis. Hier werd volgens de ILT onder meer de afvalstoffenwet overtreden. Vooral de verplichte informatie over de geleverde en gemengde stoffen klopt vaak niet, schrijft de ILT in haar rapport. Er wordt strafrechtelijk en bestuursrechtelijk tegen opgetreden. Rotterdam is met een omzet van 6 miljard euro een van de grootste bunkerplaatsen voor stookolie voor zeeschepen ter wereld.
Van Veldhoven wil dat de brandstofsector ‘zich meer bewust wordt van de noodzaak om stil te staan bij de milieuhygiënische gevolgen’ van hun producten. Ze vindt ‘streng handhaven op zijn plaats’. De inspectie gaat de handhaving ook binnen de Europese Unie aankaarten.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?