Momenteel wordt in het Rotterdamse havengebied zowel aan de Botlek- als aan de Wantijbrug gewerkt. Aanvankelijk was dit niet zo gepland. Echter, de werkzaamheden aan de Wantijbrug zijn maanden later van start gegaan, mogelijk door een fout van een ingenieursbureau, en overlappen nu deels met de werkzaamheden aan de andere brug.

Dit zorgt echter dat vervoerders van gevaarlijke stoffen de gehele maand maart zeer ver moeten omrijden als ze vanaf de Maasvlakte naar een bestemming in oostelijke of noordelijke richting moeten. De extra reistijd bedraagt ongeveer anderhalf uur. Brancheorganisatie TLN schat de schade op ongeveer 150 euro per rit.

Op onderstaand kaartje is in oranje de omrijroute aangegeven. Weliswaar zijn de A16 en A29 open, maar daar mag je met gevaarlijke stoffen niet rijden (tekst loopt door onder afbeelding).

Aansprakelijk

Remco Dijkstra van de VVD wil nu van verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) weten hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan en hoe hierover is gecommuniceerd met de branche. Volgens de sector zelf is de informatievoorziening namelijk zeer beperkt geweest, wat tot grote irritaties heeft geleid.

TLN vindt dat er een compensatieregeling moet komen voor de getroffen bedrijven. Ook Dijkstra vraagt nu aan de minister of dit tot de mogelijkheden behoort. Tevens wil hij weten of het ingenieursbureau, als daar inderdaad de oorzaak van de problemen ligt, aansprakelijk kan worden gesteld voor de opgelopen vertraging.

Lees ook: Irritatie over gelijktijdig afsluiten bruggen in Rotterdamse haven

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement