Dat laat de woordvoerder van de inspectiedienst desgevraagd weten.

De ILT haalde deze week bakzeil bij de Raad van State. Die oordeelde na bezwaren van vakbond FNV dat de dienst tekort is geschoten bij zijn onderzoek naar overtredingen van de rij- en rusttijden bij De Rooy.

De Raad oordeelde ook dat de inspectie niet heeft voldaan aan een eerdere rechterlijke uitspraak om onderzoek in te stellen naar het mogelijk overtreden van het verbod op weekendrust in vrachtwagencabines.

Handhavingsverzoek

Volgens de RvS moet de minister op grond van het nieuwe onderzoek opnieuw een besluit nemen op het handhavingsverzoek. Uit het onderzoek moet ook blijken of buitenlandse entiteiten van het bedrijf daarin moeten worden meegenomen.

Volgens FNV-bestuurder Edwin Atema onderschrijft de uitspraak van de Raad van State de grieven die de vakbond al langer heeft met de ILT. ‘De wet- en regelgeving is duidelijk, we leggen de bal voor de inspectie keer op keer op de stip, maar de Nederlandse inspectie is feitelijk alleen bezig met het beargumenteren waarom ze niks doen.’

Volgens de Raad had de inspectie meer kunnen doen om de naleving van de rij- en rusttijden bij De Rooy te controleren. Zo hadden de inspecteurs de chauffeurskaarten van de betrokken truckers niet opgevraagd en ook de slaapunits bij de transporteur bleven buiten beschouwing.

Aanpassing werkwijze

De ILT kan nog niet zeggen of de uitspraak ook leidt tot een aanpassing in de manier van werken. ‘We gaan een onderzoek starten naar mogelijke overtredingen in zake de wekelijkse rusttijden bij transportonderneming De Rooy’, laat de woordvoerder weten. ‘Het onderzoek zal moeten uitwijzen of dit aanpassing vergt van onze werkwijze.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement