Dat blijkt uit onderzoek door Districon en Simacan in opdracht van de Topsector Logistiek. De topsector wilde weten of de winkels in zero-emissiezones (ZE) in de praktijk met batterij-electrische (BEV) en plug-in hybrides (PHEV) beleverd kunnen worden.

De onderzoekers hebben gekeken naar gegevens van bestaande distributieritten in representatieve gebieden en situaties. Het gaat om vier cases: twee non-food retailers met een centraal distributiemodel, een vervoerder van food en non-food met een decentraal distributiemodel en een supermarkt met een decentraal distributiemodel.

De rapportopstellers concluderen dat het huidige aanbod van PHEV-vrachtwagens geschikt is om alle voorkomende ritten uit te voeren, ook tijdens piekdrukte. Daarbij rijden ze in de ZE-zones emissievrij. De inzet van dergelijke hybrides is nodig, want het huidige aanbod van Batterij-elektrische vrachtwagens volstaat voor 34% tot 100% van de ritten, afhankelijk van de onderzochte gebruikscase.

De onderzoekers concluderen verder dat het extra verbruik door elektrische koeling weinig invloed heeft op de inzetbaarheid. Tussendoor laden bij winkels noemen ze ‘weinig realistisch’ en het levert volgens hen ook weinig op in de praktijk.

Hubs

De onderzoekers zien verder weinig in het gebruik van hubs. Dat is alleen werkbaar als er niet overgeslagen wordt. Het nadeel van een hub is de grote hoeveelheid extra materieel en personeel dat nodig is, en de complexe planning.

Plug-in hybride vrachtauto’s hebben tijdelijk, tot 1 januari 2030, toegang tot de zero-emissiezone voor stadslogistiek, mits zij daar aantoonbaar en handhaafbaar emissieloos rijden.

Uit eerder onderzoek door de Topsector Logistiek blijkt dat de handhaving van plug-in hybride vrachtwagens boven 3,5 ton in zero-emissiezones technisch en juridisch mogelijk is. De vraag is echter nog hoe de gemeenten dit moeten handhaven. Het kabinet is van plan hierover in het najaar meer duidelijkheid te geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement