“We hebben geprobeerd om te voorkomen dat de verkeerssituatie uit de hand zou lopen. We wilde voorkomen dat boeren de openbare weg konden oprijden en dat ze daar zouden staan”, stelt de directeur.

Enkele media meldden maandag dat vrachtwagens van Vomar de tractoren blokkeerden als tegenreactie. Maar dat is volgens Van Haren “een verkeerde voorstelling van zaken”. Volgens hem is er een constructief gesprek gevoerd met de demonstrerende boeren. “Er is geen sprake geweest van een confrontatie. Ze waren alleszins redelijk, geen spoortje van agressie. We hebben gesproken over de reden waarom ze demonstreren en over de moeilijke hoek waarin zij zitten”, aldus de Vomar-directeur.

Ongeveer 60 tot 70 trekkers blokkeerden het distributiecentrum in de vroege ochtend, waardoor de vrachtauto’s het terrein niet konden verlaten. “Ik had hier 94 vrachtauto’s op de stoep staan met verse spulletjes die naar de winkel moesten. Als die niet konden gaan, zouden de spullen de afvalbak in kunnen aan het eind van de dag. Voor dat soort argumenten zijn ze toch wel ontvankelijk geweest, ze zeiden: dat is het laatste wat we willen”, vertelt Van Haren.

“Duidelijk is dat het buitengewoon vervelend voor ze is, maar ik kan dit probleem niet oplossen met een supermarkt in Noord-Holland. Ik begrijp ook wel waarom ze woede hebben, ze hebben het idee dat niemand naar ze luistert en dat iedereen het op ze gemunt heeft”.