Dat meldt een woordvoerder van Nikola maandag aan persbureau Reuters. Romeo bestond sinds 2016 en produceerde batterijpakketten voor commerciële voertuigen. Nikola hoopte door de overname de productie van zijn batterij-elektrische trucks een boost te geven. Na de acquisitie in augustus 2022 investeerde Nikola 35 miljoen dollar in het bedrijf.

Brand

De Amerikaanse nieuwswebsite Electrek.co meldde op 27 juni dat er in het verleden problemen waren met de brandveiligheid van Romeo’s batterijen. De site sprak oud-werknemers van Romeo en zag interne rapporten in. Op basis daarvan suggereert het medium zelfs dat onbetrouwbare accu’s de mogelijke oorzaak waren van de brand bij Nikola twee weken geleden.

De fabrikant schreef zelf de dag na het incident over mogelijke brandstichting. Bij de brand raakten vijf vrachtwagens van Nikola zwaar beschadigd, het onderzoek naar de oorzaak loopt nog. Nikola komt overigens niet zonder accu’s te zitten door het wegvallen van Romeo, naast de batterijen van Romeo maakt de fabrikant ook gebruik van pakketten van LG Energy Solution en Proterra.

Beurs

Tussen de donkere wolken is er ook een lichtpuntje voor Nikola. De aandelen stegen de afgelopen weken weer licht tot meer dan een dollar per aandeel, wat betekent dat Nikola voorlopig op de beurs mag blijven. Eerder ontving de fabrikant een waarschuwing van de Amerikaanse beurscommissie omdat de aandelen te lang onder de minimumwaarde van een dollar lagen. Als de koers niet zou stijgen, zou Nikola in november van de beurs gehaald worden. Die dreiging is voor nu afgewend.