Volgens Von der Leyen zijn het op dit moment vooral de Oostenrijkers die voorgestelde oplossingen blijven afwijzen. Volgens verschillende Duitse media heeft de Commissievoorzitter deze week na overleg met het Beierse kabinet gezegd nog één keer met de partijen in gesprek te willen gaan.

Ingrijpen

Von der Leyen wilde tegenover Duitse media niet zeggen wat er moet gebeuren als de verzoeningspoging op niets uitloopt. Daarna resten echter alleen nog een inbreukprocedure en een gang naar het Europese Hof. Verschillende brancheorganisaties en politici pleiten al langer voor ingrijpen door de Europese Commissie.

De drie lidstaten Duitsland, Oostenrijk en Italië en Brussel voeren al ruim een jaar vertrouwelijke gesprekken over de onhoudbare situatie die is ontstaan door de blokafhandeling en de chronische files op de Brennerroute.

De presidenten van Tirol (Oostenrijk), Beieren (Duitsland) en de Italiaanse provincie Zuid-Tirol kwamen in april met een intentieverklaring voor een tijdslotensysteem dat de ‘Blockabfertigung’ moet vervangen. Het lokale initiatief heeft echter niet de steun van de kiftende landsregeringen en kreeg ook in Brussel niet de handen op elkaar.

In het Europese parlement begint het geduld rond de kwestie op te raken. ‘Stop met praten!’, twitterde Markus Febrer (EVP) na afloop van het overleg in Beieren.’Tirol ondermijnt in zijn eentje het vrije verkeer van goederen. Dit jaar is er bijna geen week zonder blokafhandeling. De Commissie moet eindelijk tussenbeide komen en Oostenrijk aanklagen bij het Europese Hof van Justitie.’

Mondjesmaat

Tirol voert al jaren een actief anti-transitbeleid. De deelstaat kwam in 2017 met de omstreden Blockabfertigung om de verkeersdrukte op de snelweg A12 in te perken. Daarbij worden vrachtwagens mondjesmaat toegelaten tot het traject. Volgens de Tirolers is dat nodig om de bereikbaarheid op peil te houden en de milieudruk te verminderen.

De maatregel leidt echter tot grote ergernis bij vervoerders op de route vanwege de vele files, soms tot zeventig kilometer lang. De grensregio in Duitsland zag bovendien een sterke toename van het sluipverkeer doordat transporteurs de blokafhandeling proberen te ontlopen via alternatieve routes, waarop Beieren op zijn beurt ook weer besloot tot rijverboden voor vrachtverkeer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement