Tot nu toe lag de maximale lengte voor vrachtwagens in Zweden op 25,25 meter, de lengte van een LZV. De Zweedse overheid maakte vorig jaar al bekend dat ook SEC’s toegelaten zouden worden. Toen ging het nog om 450 kilometer aan wegen, maar daar is na overleg met gemeenten nog 140 kilometer bij gekomen, meldt de Zweedse verkeersautoriteit.

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat de CO2-uitstoot door het vrachtverkeer met het toelaten van de extra lange trucks 4% tot 6% kan dalen. De Zweden zien de super-ecocombi (SEC) daarom als een relatief goedkope oplossing om de emissies in het wegvervoer omlaag te brengen.

Zweden volgt met de toelating van super-ecocombi’s het voorbeeld van buurland Finland. Daar is het sinds 2019 toegestaan om met de 34,5 meter lange SEC’s de weg op te gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement