De groep zegt dat de oorlog en de internationale sanctieregimes de markt ‘volatiel en onzeker’ maken, maar dat de ‘directe eigen blootstelling als beperkt wordt beoordeeld’. Via factoren als inflatie en wisselkoersen is er wel ‘indirecte blootstelling’, aldus Vopak. Russisch gas en olie zijn nog uitgesloten van Europese sancties, maar dat kan veranderen onder invloed van de situatie in Oekraïne.

De bezettingsgraad van de 36,2 miljoen kubieke meter tankruimte die Vopak wereldwijd beschikbaar heeft, was aan het eind van het kwartaal 84%, twee procentpunt minder dan eind vorig jaar. Vooral in Nederland, goed voor bijna een kwart van de totale capaciteit, daalde de vraag naar opslag van ruwe olie.

De omzet van ‘s werelds grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf in het eerste kwartaal steeg naar 324 miljoen euro, 24 miljoen meer dan vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg van 199 tot 213 miljoen euro, de nettowinst van 72,5 tot 74,7 miljoen.

Vopak is voor de helft eigenaar van de lng-terminal Gate op de Maasvlakte, die ongeveer een kwart van het Nederlandse aardgasverbruik dekt. De groep wil de leveringscapaciteit van het complex, nu 12 miljard m³ gas per jaar, in de toekomst verder opvoeren. Uniper, één van de belangrijkste klanten, breidt zijn recht op capaciteit vanaf het vierde kwartaal dit jaar uit met een een miljard kuub per jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement