Forse daling Chinese export, min van 12,4 procent

Tweede maand op rij

De Chinese export is in juni voor de tweede maand op rij afgenomen. De daling vormt een nieuwe aanwijzing dat de fabrikanten in het land moeite hebben om klanten te vinden voor hun producten doordat consumenten wereldwijd voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven vanwege de hoge inflatie en hogere rentetarieven.

Foto: Shutterstock

De uitvoer van de op één na grootste economie ter wereld nam vorige maand met 12,4 procent af. Dat is de grootste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie ruim drie jaar geleden. Economen hadden gerekend op een exportdaling met 10 procent. De import daalde met 6,8 procent, terwijl economen uitgingen van een daling met 4,1 procent.

De wereldwijde vraag naar goederen was de afgelopen drie jaar een sterke aanjager van de Chinese economische groei, maar die begon eind 2022 af te nemen. Nu de wereldwijde groei lijkt te vertragen en veel centrale banken de rente nog steeds verhogen om de inflatie te drukken, is het onwaarschijnlijk dat de Chinese overheid kan rekenen op een sterke exportvraag om de economie uit het slop te trekken. De daling van de import wijst daarbij ook op zwakte van de binnenlandse vraag.

De Chinese regering is dan ook op zoek naar meer stimulansen om de binnenlandse groei te ondersteunen. Sinds zijn aantreden in maart heeft de Chinese premier Li Qiang veel gesproken over het invoeren van beleidsmaatregelen om de vraag te stimuleren en de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen, maar er zijn nog maar weinig concrete stappen aangekondigd.

De Chinese overheid heeft voor dit jaar slechts een bescheiden groeidoel van ongeveer 5 procent gesteld, na het missen van de doelstelling in 2022. Veel economen twijfelen ook nu of China dit jaar zijn doelstelling zal halen.

Forse daling Chinese export, min van 12,4 procent | NT

Forse daling Chinese export, min van 12,4 procent

Tweede maand op rij

De Chinese export is in juni voor de tweede maand op rij afgenomen. De daling vormt een nieuwe aanwijzing dat de fabrikanten in het land moeite hebben om klanten te vinden voor hun producten doordat consumenten wereldwijd voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven vanwege de hoge inflatie en hogere rentetarieven.

Foto: Shutterstock

De uitvoer van de op één na grootste economie ter wereld nam vorige maand met 12,4 procent af. Dat is de grootste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie ruim drie jaar geleden. Economen hadden gerekend op een exportdaling met 10 procent. De import daalde met 6,8 procent, terwijl economen uitgingen van een daling met 4,1 procent.

De wereldwijde vraag naar goederen was de afgelopen drie jaar een sterke aanjager van de Chinese economische groei, maar die begon eind 2022 af te nemen. Nu de wereldwijde groei lijkt te vertragen en veel centrale banken de rente nog steeds verhogen om de inflatie te drukken, is het onwaarschijnlijk dat de Chinese overheid kan rekenen op een sterke exportvraag om de economie uit het slop te trekken. De daling van de import wijst daarbij ook op zwakte van de binnenlandse vraag.

De Chinese regering is dan ook op zoek naar meer stimulansen om de binnenlandse groei te ondersteunen. Sinds zijn aantreden in maart heeft de Chinese premier Li Qiang veel gesproken over het invoeren van beleidsmaatregelen om de vraag te stimuleren en de noodlijdende vastgoedmarkt te ondersteunen, maar er zijn nog maar weinig concrete stappen aangekondigd.

De Chinese overheid heeft voor dit jaar slechts een bescheiden groeidoel van ongeveer 5 procent gesteld, na het missen van de doelstelling in 2022. Veel economen twijfelen ook nu of China dit jaar zijn doelstelling zal halen.