Het betreft Jebel Ali Port, de Jebel Ali Free Zone en het National Industries Park. Voor die vijf miljard dollar krijgt een nieuw gevormde joint venture van DP en CDPQ een belang van 22% in de infrastructuurgroep.

Volgens DP waardeert de transactie de ondernemingswaarde van de drie activa op ongeveer 23 miljard dollar. Andere beleggers kunnen nog voor maximaal drie miljard dollar instappen. De investeerders krijgen geen operationele zeggenschap bij de drie bedrijven, die goed zijn voor een jaaromzet van bijna twee miljard dollar.

DP gaat er van uit dat het totale bedrag van acht miljard dollar voor het eind van het jaar beschikbaar komt. Volgens topman sultan Ahmed Bin Sulayem levert de constructie een aanzienlijk versterking van de balansverhoudingen op, waardoor lange termijn groeidoelstellingen gerealiseerd kunnen worden.

CDPQ staat voor Caisse de dépôt et placement du Québec, dat geld van ruim veertig Canadese pensioen- en spaarfondsen beheert. De samenwerking met DP World wordt omschreven als een ‘platform’ zonder een aparte naam. De portefeuille van CDPQ had eind vorig jaar een waarde van ongeveer 330 miljard dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement