De Vlaamse overheid zou bereid zijn om voor maximaal 320 miljoen euro garant te staan tegenover kredietverstrekkers. Dat is nodig omdat de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen (VRV) de vergunning voor het miljardenproject vorige maand heeft vernietigd en de bouw heeft stilgelegd. Zonder vergunning willen de banken geen aanvullende financiering meer verschaffen. Dit meldt de Belgische financiële krant De Tijd.

De VRV heeft het Vlaams Gewest tot 20 januari volgend jaar de tijd gegeven om de vergunningsaanvraag van Ineos opnieuw te beoordelen. De Raad liet in zijn uitspraak van 20 juli weinig heel van de oorspronkelijke vergunningverlening. De zogenoemde ‘passende beoordeling’ van de ecologische effecten van stikstof op natuurgebieden was volgens de bestuursrechter ‘ontoereikend’ en de gehanteerde drempelwaarde voor stikstofneerslag werd ‘routineus en zonder wetenschappelijke onderbouwing’ toegepast.

Woedend

Ineos-Ceo en -oprichter Sir Jim Ratcliffe reageerde woedend op het stilleggen van het project, waar Ineos al meer dan vijf jaar aan werkt, en eiste dat Vlaanderen binnen vier maanden voor een nieuwe vergunning zorgt. Het is vrijwel zeker dat dit niet gaat lukken, omdat de uitspraak van de VRV er geen twijfel over laat bestaan dat er veel herstelwerk nodig is om een nieuwe vergunning langs de raad te krijgen.

De beroepsprocedure was ingesteld door de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die stelde dat de stikstofuitstoot van de Ineos schadelijk is voor het natuurgebied Brabantse Wal, dat grenst aan België. Behalve Noord-Brabant hadden ook de provincie Zeeland en veertien milieuorganisaties beroep aangetekend. Het Vlaams Gewest baseerde zijn goedkeuring overigens op een zelf vastgestelde norm voor stikstofneerslag, wat ook geen genade vond in de ogen van de VRV.

Liquiditeitsproblemen

Volgens De Tijd dreigt het project door het opgelopen uitstel in liquiditeitsproblemen problemen te komen en is er daarom aanvullende financiering nodig. Volgens Ineos zelf heeft het project een totale waarde van zo’n vier miljard euro. Daarmee is het de grootste investering in de Europese chemiesector van de afgelopen 25 jaar. Volgens Ineos wordt het veruit ‘s werelds meest klimaatvriendelijke fabriek voor de productie van ethyleen, een van de belangrijkste grondstoffen van plastic. Voor de bouw ervan is vier jaar uitgetrokken.

Rotterdam was ook in de race voor het project met een locatie op de Maasvlakte, maar viel vier jaar geleden af. Antwerpen had een voorsprong omdat Ineos daar al ethaan produceert, wat weer de grondstof voor ethyleen is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement