WHO neemt daarbij tijdelijk de nieuwe afhandelingsloods (12.500 vierkante meter) van AirBridgeCargo op de luchthaven over. De Russische vrachtmaatschappij wil zich voorlopig geheel richten op het wereldwijd uitvoeren van chartervluchten voor de noodzakelijke aanvoer van medische goederen en heeft daarvoor de huur van het logistieke pand tot juni van dit jaar uitgesteld, melden bronnen op de Waalse luchthaven. AirBridgeCargo zou nog een tweede vrachtloods op Luik in gebruik gaan nemen dit jaar (ook van 12.500 vierkante meter), maar de bouw daarvan is uitgesteld.

Acht distributiecentra

WHO heeft met het oog op de coronacrisis acht distributiepunten opgezet in de wereld. Behalve Luik Airport gaat het om vrachtloodsen in China, Ethiopië, Ghana, Maleisië, Panama, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten.

De VN-hulporganisatie stelt verder dat voor het vervoer en opslag van medische hulpgoederen voorlopig een bedrag van 280 miljoen dollar is begroot. Deze kostenpost, onder meer voor de huur van acht vrachtjumbo’s en acht kleinere vrachtvliegtuigen, is exclusief de inkoopkosten voor de medische producten, aldus WHO/WFP.