Bankiers waarschuwen voor overaanbod scheepsruimte

Op een scheepvaartsymposium in Azië hebben verschillende bankiers gewaarschuwd voor overcapaciteit van schepen. De groei van het aanbod met 9 à 10% over alle scheepstypes heen zal vooral voor de tankvaart nefast zijn. Daar groeit het ladingaanbod immers slechts met 1 à 1,5% per jaar. Ook in de sector droge bulk wordt binnen enkele jaren een overcapaciteit verwacht.

Volgens een vertegenwoordiger van Nordea Bank is het niet meer vol te houden dat vandaag meer dan 100 mln USD wordt betaald voor een panamaxschip, dat vier jaar geleden gebouwd werd voor 36 mln USD. Er zal een prijscorrectie komen en de vraag is maar waar de marktprijs zal staan als de nu massaal bestelde bulkschepen op de markt komen binnen twee à drie jaar.

De lokroep van de scheepsbouwsector om te blijven bestellen aan aantrekkelijke voorwaarden zal echter groot blijven. De scheepsbouwcapaciteit in Japan blijft voorlopig op peil, terwijl ze in Zuid-Korea nog uitgebreid wordt en China steeds meer werven in de internationale concurrentiestrijd werpt.

Bankiers waarschuwen voor overaanbod scheepsruimte | NT

Bankiers waarschuwen voor overaanbod scheepsruimte

Op een scheepvaartsymposium in Azië hebben verschillende bankiers gewaarschuwd voor overcapaciteit van schepen. De groei van het aanbod met 9 à 10% over alle scheepstypes heen zal vooral voor de tankvaart nefast zijn. Daar groeit het ladingaanbod immers slechts met 1 à 1,5% per jaar. Ook in de sector droge bulk wordt binnen enkele jaren een overcapaciteit verwacht.

Volgens een vertegenwoordiger van Nordea Bank is het niet meer vol te houden dat vandaag meer dan 100 mln USD wordt betaald voor een panamaxschip, dat vier jaar geleden gebouwd werd voor 36 mln USD. Er zal een prijscorrectie komen en de vraag is maar waar de marktprijs zal staan als de nu massaal bestelde bulkschepen op de markt komen binnen twee à drie jaar.

De lokroep van de scheepsbouwsector om te blijven bestellen aan aantrekkelijke voorwaarden zal echter groot blijven. De scheepsbouwcapaciteit in Japan blijft voorlopig op peil, terwijl ze in Zuid-Korea nog uitgebreid wordt en China steeds meer werven in de internationale concurrentiestrijd werpt.