Hapag-Lloyd bestelt nieuwe generatie schepen van 13.200 teu

Het tot begin dit jaar nog door zware financiële kopzorgen geplaagde Hapag-Lloyd heeft bij het Koreaanse Hyundai Heavy een bestelling geplaatst voor 4 ULCS met een capaciteit van 13.200 teu.Tegelijkertijd zet het de eerdere bestelling van 6 schepen van 8.750 teu om in schepen van 13.200 teu.

Volgens Hapag-Lloyd-topman Michael Behrendt is de stap naar een volgende generatie van containerschepen wel overwogen en van groot belang voor de Duitse rederij. De 10 identieke schepen zullen opgeleverd worden tussen midden 2012 en eind 2013 en ingezet worden op de diensten tussen het Verre Oosten en Europa in het kader van de Grand Alliance.

De stap werd mogelijk dankzij de uitstekende resultaten die in de eerste negen maanden van dit jaar gerealiseerd werden en dankzij de succesvolle herfinanciering van de rederij. In een zelfde beweging werd ook het met symbolische waarde beladen hoofdkwartier in Hamburg – het Ballinhuis – weer teruggekocht en voor 600 mln euro aan schulden afgelost. (zie ook De Lloyd van 15.12.2010)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Hapag-Lloyd bestelt nieuwe generatie schepen van 13.200 teu | NT

Hapag-Lloyd bestelt nieuwe generatie schepen van 13.200 teu

Het tot begin dit jaar nog door zware financiële kopzorgen geplaagde Hapag-Lloyd heeft bij het Koreaanse Hyundai Heavy een bestelling geplaatst voor 4 ULCS met een capaciteit van 13.200 teu.Tegelijkertijd zet het de eerdere bestelling van 6 schepen van 8.750 teu om in schepen van 13.200 teu.

Volgens Hapag-Lloyd-topman Michael Behrendt is de stap naar een volgende generatie van containerschepen wel overwogen en van groot belang voor de Duitse rederij. De 10 identieke schepen zullen opgeleverd worden tussen midden 2012 en eind 2013 en ingezet worden op de diensten tussen het Verre Oosten en Europa in het kader van de Grand Alliance.

De stap werd mogelijk dankzij de uitstekende resultaten die in de eerste negen maanden van dit jaar gerealiseerd werden en dankzij de succesvolle herfinanciering van de rederij. In een zelfde beweging werd ook het met symbolische waarde beladen hoofdkwartier in Hamburg – het Ballinhuis – weer teruggekocht en voor 600 mln euro aan schulden afgelost. (zie ook De Lloyd van 15.12.2010)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement