De veiligheidscommissie van de International Maritime Organization (IMO) stemde deze week in het met voorstel om die verplichting medio 2016 in te voeren. Het besluit moet nog wel definitief bekrachtigd worden en dat gebeurt waarschijnlijk eind dit jaar.
De Nederlandse organisaties hebben zich altijd tegen het voorstel gekeerd, dat de verantwoordelijkheid voor een correcte gewichtsopgave bij de verlader legt. Een aantal grote internationale organisaties, zoals de World Shipping Council en de International Chamber of Shipping hebben de plannen juist steeds gesteund. Ook Het Global Shippers’ Forum (GSF), dat onder meer Britse, Amerikaanse verladers vertegenwoordigt, steunt het voorstel voluit.
EVO, Fenedex, Fenex en TLN daarentegen spreken van ‘een onnodige handelsbarrière’ die de veiligheid op zeeschepen niet verbetert. Volgens hen slaan jaarlijks gemiddeld maar 350 containers overboord en niet omdat ze te zwaar zouden zijn, maar omdat ze meestal verkeerd zouden zijn vastgezet. Ook wordt één op de tien containers op een andere plaats aan boord van een schip gezet dan gepland. Dat kan forse gevolgen hebben voor de stabiliteit.
Volgens het kwartet kunnen de extra kosten van het verplicht wegen van containers voor het Nederlandse bedrijfsleven oplopen tot honderd miljoen euro per jaar. Ze zijn daarom blij dat de IMO-commissie een Duits voorstel heeft overgenomen dat landen toestaat om zelf te bepalen hoe ze de containers wegen. Daar willen ze nu overleg over voeren met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?
Heer Jorritsma,
De export containers welke naar de zeeterminals gebracht moeten worden kunnen reeds voordat zijn naar Rotterdam of Antwerpen getransporteerd worden in het achterland bij de inlandterminal gewogen worden. Te zwaar beladen containers worden er dus reeds uitgehaald in de nabijheid van de exporteur en niet pas in de zeehaven.
Meneer Zonneveld
Het probleem ligt niet zozeer bij de inlandterminals maar bij de zeeterminals .
gewichtsverschillen van maar als 2 ton zijn echt geen uitzondering op de zeeterminals
Voor de kleine binnenvaart/zeevaart is het totaal gewicht van een te laden container uiterst belangrijk t.b.v stabiliteit .
Het wegen van een container om zekerheid te verschaffen omtrent het gewicht is mijn ogen een must .
Dat de verladers met dollartekens in hun ogen hier op tegen zijn zegt voldoende over de verladers en hun organisaties n.l eerst geld en op de laatste plaats veiligheid van schip en bemanning
De inland container terminals in Nederland zouden deze taak tegen zeer beperkte meerkosten op zich kunnen nemen. De kranen en reachstackers wegen op het moment te containers al. Het wordt alleen nog niet geregistreerd.
Na het invoeren van de laagzwaveleisen zal verplicht wegen de concurrentiepositie van Shortsea t.o.v. wegvervoer zeker niet verbeteren.