Twee miljoen en convenant voor zero emissie stadslogistiek Rotterdam

Video-interview

Rotterdam trekt twee miljoen euro uit voor innovatie in stadslogistiek. Tevens is er een convenant ondertekend door maar liefst 56 partijen uit de logistieke sector om zich te committeren aan zero emissie stadslogistiek.

Bekijk een interview van Nieuwsblad Transport met Jan Robbert Albrechts, coördinator Goederenvervoer van de gemeente Rotteram, over het convenant:

Subsidie

Tevens kunnen vanaf nu ondernemers aanspraak maken op de nieuwe subsidie Lab Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Elk vernieuwend, concreet en op korte termijn uitvoerbaar idee om de stadslogistiek – of onderdelen ervan – efficiënter of uitstootvrij te maken, kan in aanmerking komen voor de subsidie.

De projecten in Lab ZES moeten zogenaamde ‘living labs’ zijn, waar kennis en ervaring opgedaan kan worden. Met meetbaar resultaat en de potentie om het concept verder uit te rollen in Rotterdam. Sinds 1 december 2020 kunnen ondernemers de subsidie aanvragen. De regeling loopt tot 31 december 2022.

Zero emissie zone

De subsidieregeling Lab ZES en de afspraken uit het convenant moeten bedrijven helpen in de voorbereiding op de maatregelen die de gemeente neemt om Rotterdam in 2050 uitstootvrij te maken. Een van de maatregelen is de invoering van de Zero Emissie Zone voor stadslogistiek (ZES-zone) op 1 januari 2025.

De ZES- zone is een gebied waarbinnen de logistiek zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd met alleen uitstootvrije voertuigen. De zone geldt voor alle bestel- en vrachtauto’s die bedrijfsmatig worden ingezet. Denk aan de pakketbezorgers en verhuisdiensten, maar ook aan de voertuigen die winkels en bouwplaatsen bevoorraden. De ZES-zone geldt niet voor particulieren.

De toegangseisen sluiten aan bij de uitgangspunten uit het Nationale Klimaatakkoord. Net als de overgangsregelingen tot uiterlijk 2030 voor reeds aangeschafte voertuigen, die rekening houden met afschrijvingstermijnen en natuurlijke investeringsmomenten.

Twee miljoen en convenant voor zero emissie stadslogistiek Rotterdam | NT

Twee miljoen en convenant voor zero emissie stadslogistiek Rotterdam

Video-interview

Rotterdam trekt twee miljoen euro uit voor innovatie in stadslogistiek. Tevens is er een convenant ondertekend door maar liefst 56 partijen uit de logistieke sector om zich te committeren aan zero emissie stadslogistiek.

Bekijk een interview van Nieuwsblad Transport met Jan Robbert Albrechts, coördinator Goederenvervoer van de gemeente Rotteram, over het convenant:

Subsidie

Tevens kunnen vanaf nu ondernemers aanspraak maken op de nieuwe subsidie Lab Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Elk vernieuwend, concreet en op korte termijn uitvoerbaar idee om de stadslogistiek – of onderdelen ervan – efficiënter of uitstootvrij te maken, kan in aanmerking komen voor de subsidie.

De projecten in Lab ZES moeten zogenaamde ‘living labs’ zijn, waar kennis en ervaring opgedaan kan worden. Met meetbaar resultaat en de potentie om het concept verder uit te rollen in Rotterdam. Sinds 1 december 2020 kunnen ondernemers de subsidie aanvragen. De regeling loopt tot 31 december 2022.

Zero emissie zone

De subsidieregeling Lab ZES en de afspraken uit het convenant moeten bedrijven helpen in de voorbereiding op de maatregelen die de gemeente neemt om Rotterdam in 2050 uitstootvrij te maken. Een van de maatregelen is de invoering van de Zero Emissie Zone voor stadslogistiek (ZES-zone) op 1 januari 2025.

De ZES- zone is een gebied waarbinnen de logistiek zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd met alleen uitstootvrije voertuigen. De zone geldt voor alle bestel- en vrachtauto’s die bedrijfsmatig worden ingezet. Denk aan de pakketbezorgers en verhuisdiensten, maar ook aan de voertuigen die winkels en bouwplaatsen bevoorraden. De ZES-zone geldt niet voor particulieren.

De toegangseisen sluiten aan bij de uitgangspunten uit het Nationale Klimaatakkoord. Net als de overgangsregelingen tot uiterlijk 2030 voor reeds aangeschafte voertuigen, die rekening houden met afschrijvingstermijnen en natuurlijke investeringsmomenten.