De eerste chauffeurs arriveerden dinsdagmiddag op de verzorgingsplaats ten zuiden van Frankfurt. ‘We hebben woensdag onderhandeld met de werkgevers’, vertelt Edwin Atema van vakbond FNV, die op de parkeerplaats aanwezig is, aan NT.

‘Zo’n tien tot twaalf chauffeurs hebben hun geld inmiddels ook gekregen. Het gaat om bedragen tot 11.000 euro per chauffeur. Dat laat wel zien hoe groot de openstaande bedragen zijn.’

Vijf chauffeurs hebben de parkeerplaats weer verlaten om hun vrachtwagen te lossen op het losadres, laat Atema weten. ‘Nu zijn we bezig met de nieuwe gevallen die gisteravond zijn aangekomen op de parkeerplaats, dat zijn er weer een stuk of tien, twaalf. De werkgevers willen nu wel serieus onderhandelen, anders dan de vorige keer.’

Drie ton

In april liep de staking in Gräfenhausen flink uit de hand. Een van de transporteurs stuurde zelfs een knokploeg op de stakers af om zijn vrachtwagens terug te krijgen. De Duitse politie moest ingrijpen om escalatie te voorkomen.

Na een paar weken op de parkeerplaats doorgebracht te hebben, werden de truckers uiteindelijk betaald. In totaal ontvingen ze zo’n drie ton aan achterstallig loon. Daarna namen alle chauffeurs ontslag bij de bedrijven. Atema verwacht ook niet dat de huidige stakers in dienst blijven bij hun werkgever. ‘Voor zover wij weten, wil niemand hier bij de bedrijven blijven werken.’