Maritieme sector groeit voor tweede jaar op rij

Herstel

De omzet van de maritieme sector groeide vorig jaar met 3,4% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de werkgelegenheid liet in 2018 een stijging zien, van 1,3%. Dat blijkt uit de Maritieme Monitor 2019 die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag heeft gepubliceerd.

De toename betekent dat de sector voor het tweede jaar op rij herstel laat zien, nadat de groei in 2016 uitbleef. De groei is met name toe te schrijven aan de toename van de export. Deze steeg vorig jaar naar ruim 33 miljard euro, een groei van 5,2% ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste exportsectoren zijn havens en offshore, met respectievelijk 9,9 en 6,8 miljard euro in 2018. De totale export van Nederland bedraagt 496 miljard euro.

Ook de havens presteerden het afgelopen jaar goed. Het record van meer dan 600 miljoen ton goederen dat via de Nederlandse havens werd vervoerd, zorgde voor een omzet van 18 miljard euro voor de op- en overslag van de havensector. In 2017 lag dat bedrag op 16.7 miljard euro. Vooral de distributiefunctie richting het Europese achterland draagt bij aan de omzet van de havens.

Werkgelegenheid

In totaal werkten in vorig jaar 276.877 mensen in de maritieme sector, van wie 167.181 in de sector zelf, en de rest aan de sector toelevert. Dit is 3% van de werkgelegenheid in Nederland. De Nederlandse havens zijn goed voor de meeste banen in de maritieme sector.

Inclusief de indirecte werkgelegenheid leverde de havensector aan 82.000 mensen werk in 2018. Deze cijfers gaan enkel over de op- en overslag, bijvoorbeeld niet over de toeleverende industrie in de havens.

De Maritieme Monitor wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd door Ecorys en het CBS en geeft een beeld van de economische ontwikkeling, de arbeidsmarkt en de innovatie in de branche. De monitor komt tot stand in nauwe samenwerking met stichting Nederland Maritiem Land.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Maritieme sector groeit voor tweede jaar op rij | NT

Maritieme sector groeit voor tweede jaar op rij

Herstel

De omzet van de maritieme sector groeide vorig jaar met 3,4% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de werkgelegenheid liet in 2018 een stijging zien, van 1,3%. Dat blijkt uit de Maritieme Monitor 2019 die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag heeft gepubliceerd.

De toename betekent dat de sector voor het tweede jaar op rij herstel laat zien, nadat de groei in 2016 uitbleef. De groei is met name toe te schrijven aan de toename van de export. Deze steeg vorig jaar naar ruim 33 miljard euro, een groei van 5,2% ten opzichte van het jaar ervoor. De grootste exportsectoren zijn havens en offshore, met respectievelijk 9,9 en 6,8 miljard euro in 2018. De totale export van Nederland bedraagt 496 miljard euro.

Ook de havens presteerden het afgelopen jaar goed. Het record van meer dan 600 miljoen ton goederen dat via de Nederlandse havens werd vervoerd, zorgde voor een omzet van 18 miljard euro voor de op- en overslag van de havensector. In 2017 lag dat bedrag op 16.7 miljard euro. Vooral de distributiefunctie richting het Europese achterland draagt bij aan de omzet van de havens.

Werkgelegenheid

In totaal werkten in vorig jaar 276.877 mensen in de maritieme sector, van wie 167.181 in de sector zelf, en de rest aan de sector toelevert. Dit is 3% van de werkgelegenheid in Nederland. De Nederlandse havens zijn goed voor de meeste banen in de maritieme sector.

Inclusief de indirecte werkgelegenheid leverde de havensector aan 82.000 mensen werk in 2018. Deze cijfers gaan enkel over de op- en overslag, bijvoorbeeld niet over de toeleverende industrie in de havens.

De Maritieme Monitor wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd door Ecorys en het CBS en geeft een beeld van de economische ontwikkeling, de arbeidsmarkt en de innovatie in de branche. De monitor komt tot stand in nauwe samenwerking met stichting Nederland Maritiem Land.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement