ECT zag nettowinst met kwart afnemen in 2020

Jaarcijfers

Het Rotterdamse overslagbedrijf ECT zag vorig jaar de nettowinst teruglopen met een kwart naar 60,4 miljoen euro. Het dochterbedrijf van het Chinese Hutchison Ports (Hong Kong) profiteerde daarmee niet van de recordwinsten van haar klanten, de grote containerrederijen.

Dat blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag bij de kamer van koophandel van ECT over 2020.

Het resultaat is vergeleken met de voorgaande jaren het slechtste sinds 2017 toen het Rotterdamse overslagbedrijf het boekjaar afsloot met een winst van 54 miljoen euro.

De omzet van ECT, waarin ook de resultaten van dochtervestigingen in Rotterdam en inlandterminals en bedrijven in Duitsland, Nederland en België zijn geconsolideerd, leverde verder een omzet af in 2020 van 558 miljoen euro, een lichte afname van 2,5% tegenover 2019.

Inlandterminals

De overslagterminals in Rotterdam waren daarbij in 2020 goed voor een omzet van 497 miljoen euro (-11 miljoen euro) en de inlandterminals en logistieke diensten zagen de inkomsten met 2,7 miljoen euro dalen naar 60,9 miljoen euro in de boeken.
Het bedrijfsresultaat voor belastingen kwam uit op 62,7 miljoen euro, een afname van ruim 27% vergeleken met twee jaar geleden.

Een toelichting van de directie op de cijfers ontbreekt in het gedeponeerde jaarverslag bij de Kamer van Koophandel, waardoor zo’n 14% van de jaarrekening was voorzien van blanco pagina’s. Wel blijkt dat ECT het personeelsbestand vorig jaar met zo’n tachtig medewerkers heeft afgebouwd naar 1.977. Daarvan waren er 1.773 werkzaam bij de diepzee terminals (-67), 174 (-10) bij de binnenvaart/rail-terminals.

Het aantal fte’s bij de logistieke diensten (-3) bleef met 30 nagenoeg gelijk. Daardoor liepen de totale loonkosten (181,7 miljoen euro) bij ECT met enkele miljoenen terug. Die lagere kosten werden echter tenietgedaan door een hogere post bij de inkoop van diensten bij derden. Die steeg met bijna vier miljoen euro naar 195 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

ECT zag nettowinst met kwart afnemen in 2020 | NT

ECT zag nettowinst met kwart afnemen in 2020

Jaarcijfers

Het Rotterdamse overslagbedrijf ECT zag vorig jaar de nettowinst teruglopen met een kwart naar 60,4 miljoen euro. Het dochterbedrijf van het Chinese Hutchison Ports (Hong Kong) profiteerde daarmee niet van de recordwinsten van haar klanten, de grote containerrederijen.

Dat blijkt uit het gedeponeerde jaarverslag bij de kamer van koophandel van ECT over 2020.

Het resultaat is vergeleken met de voorgaande jaren het slechtste sinds 2017 toen het Rotterdamse overslagbedrijf het boekjaar afsloot met een winst van 54 miljoen euro.

De omzet van ECT, waarin ook de resultaten van dochtervestigingen in Rotterdam en inlandterminals en bedrijven in Duitsland, Nederland en België zijn geconsolideerd, leverde verder een omzet af in 2020 van 558 miljoen euro, een lichte afname van 2,5% tegenover 2019.

Inlandterminals

De overslagterminals in Rotterdam waren daarbij in 2020 goed voor een omzet van 497 miljoen euro (-11 miljoen euro) en de inlandterminals en logistieke diensten zagen de inkomsten met 2,7 miljoen euro dalen naar 60,9 miljoen euro in de boeken.
Het bedrijfsresultaat voor belastingen kwam uit op 62,7 miljoen euro, een afname van ruim 27% vergeleken met twee jaar geleden.

Een toelichting van de directie op de cijfers ontbreekt in het gedeponeerde jaarverslag bij de Kamer van Koophandel, waardoor zo’n 14% van de jaarrekening was voorzien van blanco pagina’s. Wel blijkt dat ECT het personeelsbestand vorig jaar met zo’n tachtig medewerkers heeft afgebouwd naar 1.977. Daarvan waren er 1.773 werkzaam bij de diepzee terminals (-67), 174 (-10) bij de binnenvaart/rail-terminals.

Het aantal fte’s bij de logistieke diensten (-3) bleef met 30 nagenoeg gelijk. Daardoor liepen de totale loonkosten (181,7 miljoen euro) bij ECT met enkele miljoenen terug. Die lagere kosten werden echter tenietgedaan door een hogere post bij de inkoop van diensten bij derden. Die steeg met bijna vier miljoen euro naar 195 miljoen euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement