‘We vragen om thuis te blijven’, luidt de boodschap van vakbonden ABVV-BTB, ACLVB en ACV-Transcom. 9 november is in België een ‘Algemene Stakings- en Actiedag’, waarbij wordt ingezet op meer loon en lagere energieprijzen en het loslaten van de indexering van lonen. Het gaat om een landelijke staking in meerdere sectoren. Zo wordt er ook in het OV gestaakt en wordt ook de post wordt niet bezorgd in België.

De oproep tot staking in de havens is op 3 november naar alle 14.000 leden gestuurd, legt Kurt Callaerts van vakbond ACV-Transcom uit. Zij worden gevraagd om van woensdag 9 november 6:00 uur tot donderdag 10 november 6:00 uur het werk neer te leggen. Callaerts verwacht dat er in de havens ‘ruimschoots gehoor’ wordt gegeven aan de oproep. ‘Zeker vanwege het recente vernietigen van de regelgeving op havenarbeid.’

Momenteel lopen er geen onderhandelingen tussen werkgevers en de bonden in de havens. Die gesprekken worden volgend jaar hervat. De inzet van deze staking is het ‘herzien van de loonnormwet om straks een serieuze loonsopslag te realiseren’.

Lees ook: Rechtbank vernietigt Belgische regelgeving op havenarbeid

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement