De Koninklijke Marine is in ieder geval aanwezig met amfibisch transportschip Zr. Ms. ‘Rotterdam’. Na een jaar van afwezigheid is ook de komst van een onderzeeboot bevestigd. ‘Zr. Ms. ‘Zeeleeuw’ zal open zijn voor het publiek’, meldt Sabine Bruijnincx, directeur Wereldhavendagen. ‘Eveneens bijzonder is de komst van de ‘Heinekenboot’.’

De ‘Heinekenboot’ heet in het echt de ‘For-Ever’ en is het 90 meter lange binnenvaartschip van de familie Van der Knaap, dat in opdracht van NedCargo exportbier van de Heineken-fabriek in Zoeterwoude via het Transferium in Alphen aan de Rijn naar de Rotterdamse en Antwerpse haven brengt. Het schip is specifiek voor die taak gebouwd en kan bijvoorbeeld probleemloos onder de spoorbrug bij Gouda door, daar waar veel binnenvaartschepen moeten wachten. Vandaar dat dit schip ook wel als een ‘Gouwenaar’ wordt aangeduid.

De ‘For-Ever’ is op de zaterdag en zondag van de Wereldhavendagen present. Op vrijdag ligt het containerbinnenvaartschip ‘Martinique’ van de familie Oomen ter bezichtiging aan de Westerkade. Dit schip, maar liefst 110 meter schoon aan de haak, vaart sinds 2008 met containers tussen Hengelo en Rotterdam. De ‘Martinique’ beschikt over twee appartementen aan boord, waarvan er eentje beschikbaar is voor gasten die willen meevaren op een ‘binnenvaartcruise’.

Het vijfde ‘confirmed’ schip is de imposante P&O cruiseferry ‘Pride of Rotterdam’ (of zusterschip ‘Pride of Hull’) die speciaal voor de Wereldhavendagen op zaterdag en zondag door zal varen naar de Wilhelminakade om daar kortstondig aan te meren en ‘straatje te keren’ op de rivier. Een ‘touch and go’ in luchtvaarttermen.

Hoewel toegezegd, is de komst van alle genoemde schepen onder voorbehoud.