Logistieke sector houdt zich blind voor ‘cybercrime’

Logistiek

Veel bedrijven in de sector transport en logistiek gaan nog te luchthartig om met cybercrime, zoals manipulatie van systemen met vrachtinformatie en diefstal van gegevens.

Nog geen 54% van de bedrijven in deze sector screent het eigen personeel. En dat terwijl veel cybercriminaliteit door dat eigen personeel, of met hulp van binnen de onderneming, wordt gepleegd.

Dat stellen Aon Risk Solutions, ABN Amro en Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een vrijdag gepubliceerd rapport. Van de middelgrote en kleinere bedrijven in Nederland was, volgens dit rapport, de afgelopen twee jaar bijna één op de drie het slachtoffer van cybercriminaliteit.

Van de bedrijven in de logistieke sector noemt slechts iets meer dan de helft, welgeteld 51,6%, cybercriminaliteit een belangrijk aandachtspunt. Er is ook maar bij de helft van de bedrijven een verantwoordelijke aangesteld voor beveiliging van gegevens en systemen.

De onderzoekers verbazen zich over de laksheid tegenover cybercriminaliteit in een sector die, gelet op zijn spilfunctie in bevoorradingsketens van andere delen van het bedrijfsleven, een grote verantwoordelijkheid draagt voor veilig informatieverkeer.

Overigens gaat het lang niet alleen fout met het gegevensverkeer als gevolg van criminaliteit. Een kwart van de cyberincidenten is het gevolg van falende technologie en systeemuitval, programmeerfouten en dataverlies. In een kwart van de gevallen ligt dat aan de leverancier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Logistieke sector houdt zich blind voor ‘cybercrime’ | NT

Logistieke sector houdt zich blind voor ‘cybercrime’

Logistiek

Veel bedrijven in de sector transport en logistiek gaan nog te luchthartig om met cybercrime, zoals manipulatie van systemen met vrachtinformatie en diefstal van gegevens.

Nog geen 54% van de bedrijven in deze sector screent het eigen personeel. En dat terwijl veel cybercriminaliteit door dat eigen personeel, of met hulp van binnen de onderneming, wordt gepleegd.

Dat stellen Aon Risk Solutions, ABN Amro en Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een vrijdag gepubliceerd rapport. Van de middelgrote en kleinere bedrijven in Nederland was, volgens dit rapport, de afgelopen twee jaar bijna één op de drie het slachtoffer van cybercriminaliteit.

Van de bedrijven in de logistieke sector noemt slechts iets meer dan de helft, welgeteld 51,6%, cybercriminaliteit een belangrijk aandachtspunt. Er is ook maar bij de helft van de bedrijven een verantwoordelijke aangesteld voor beveiliging van gegevens en systemen.

De onderzoekers verbazen zich over de laksheid tegenover cybercriminaliteit in een sector die, gelet op zijn spilfunctie in bevoorradingsketens van andere delen van het bedrijfsleven, een grote verantwoordelijkheid draagt voor veilig informatieverkeer.

Overigens gaat het lang niet alleen fout met het gegevensverkeer als gevolg van criminaliteit. Een kwart van de cyberincidenten is het gevolg van falende technologie en systeemuitval, programmeerfouten en dataverlies. In een kwart van de gevallen ligt dat aan de leverancier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement