Het schip is uitgerust met twee 16 meter hoge Ventifoil-eenheden, die als een soort zeilen werken en de voortstuwing van het schip ondersteunen. De verwachte brandstofbesparing kan oplopen tot duizend liter per dag, zei algemeen directeur Frank Nieuwenhuis eerder in een interview met Nieuwsblad Transport. Reder Jan van Dam verwacht de investering in drie jaar terug te kunnen verdienen.

Grote stap

Deze eerste reis is een grote stap voor Van Dam, dat al bijna veertig jaar hoopt moderne schepen te laten varen met windaandrijving. ‘De komende jaren hopen we met een nieuw te bouwen schip de volgende stappen te zetten, waarbij we stapsgewijs richting de nul-emissie gaan.’

De opdracht van Van Dam Shipping was voor het Groningse eConowind de eerste commerciële order. Het systeem dat is ontwikkeld met steun van de Europese Unie, werd vorig jaar met succes getest.