Een groot aantal schepen begint al deze week aan de laatste NileDutch-reis, maar de collectieve zwanenzang duurt nog tot eind november, wanneer bijvoorbeeld het schip ‘Sounion Trader’ nog een laatste keer namens NileDutch het ruime sop kiest vanuit West-Afrika richting West-Europa.

Hapag Lloyd noemt de overstap van NileDutch- naar Hapag-Lloyd-bill of ladings ‘een belangrijke fase in de integratie’ na de ‘succesvolle acquisitie’ van NileDutch eerder dit jaar. De Duitse rederij zegt te beseffen dat de overgang voor enige rompslomp kan zorgen voor de interne processen van NileDutch-klanten, maar zegt alles in het werk te stellen om de operatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Van het toneel

Met NileDutch verdwijnt weer een Nederlandse speler van het toneel in de containervaart, al had de naam geen heel lange historie: de Nederlandse rederij voer onder deze naam sinds 2006. De rederij, die zich specialiseerde in containerverkeer op West-Afrika, kreeg gedurende haar bestaan de wind wel flink in de zeilen.

In 2012 was NileDutch de snelst groeiende containerrederij ter wereld en drong ze de top-25 van ’s werelds grootste containercarriers binnen. Vorig jaar leverde NileDutch nog een flinke bijdrage aan de schaalvergroting op het West-Afrikaanse vaargebied door een containerschip van 8.500 teu van Yang Ming te charteren en dat de zee op te sturen onder de naam ‘NileDutch Lion’.

Helemaal uitgebruld op het vaargebied is de Nederlandse leeuw niet. Zo heeft het eerste schip dat volgende week op de WWA-dienst vanuit West-Europa naar West-Afrika officieel de boeken in gaat als een Hapag-Lloyd-vaartuig in plaats van een NileDutch-schip nog ‘gewoon’ de naam ‘NileDutch Breda’ op de boeg staan.

Potentieel

Rolf Habben Jansen, de uit Nederland afkomstige ceo van Hapag-Lloyd, zei deze zomer, nadat de toestemming van de mededingingsautoriteiten voor de overname helemaal rond was gekomen, dat hij ernaar uit keek om ‘met onze nieuwe collega’s het enorme potentieel te ontsluiten dat Afrika te bieden heeft’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding