Rederij Danaos harkt miljard binnen met verhuur/verkoop schepen

containerschepen

De beursgenoteerde Danaos Corporation is het nieuwe jaar voortvarend begonnen met een klapper van een miljard dollar dankzij de verhuur van elf en de verkoop van twee containerschepen.

De scheepseigenaar heeft bekendgemaakt dat recentelijk chartercontracten zijn vernieuwd voor elf schepen tussen de 2500 tot 10.000 teu, die al voor grote lijnvaartrederijen varen. De huidige contracten daarvoor lopen tussen nu en april volgend jaar af en zijn nu allemaal vernieuwd tot mei 2028. 

De nieuwe charters leveren de rederij gedurende de looptijd van gemiddeld 4,7 jaar 870 miljoen dollar op, waar slechts zo’n 170 miljoen aan operationele kosten tegenover staat. Met de nieuwe contracten is bovendien dit jaar al 95% van Danaos’ totale capaciteit van bijna 440.000 teu verhuurd. Voor volgend jaar is dat 77% en voor 2023 nog 57%.

Sneller winst

Een andere deal, de verkoop van twee maar liefst twintig jaar oude schepen van 6422 teu, levert nog sneller winst op. Danaos verwierf het duo een half jaar geleden via de overname van branchegenoot Gemini Shipholdings Corporation, dat toen voor 73 miljoen dollar in de boeken stond. Nu heeft de groep een overeenkomst gesloten met een ongenoemde koper, die ze in november voor 130 miljoen dollar overneemt.

De transacties zijn illustratief voor de huidige gekte op de chartermarkt voor containerschepen. Na de prijsexplosie van 2020 in het containervervoer zijn ook de huurprijzen voor bestaande schepen op hol geslagen, doordat er de afgelopen twee jaar nauwelijks nieuwe tonnage is bijgekomen.

Danaos, in de Griekse mythologie de bouwer van het allereerste schip, heeft Griekse wortels, maar is sinds 2005 statutair op de Marshalleilanden gevestigd. Het hoofdkantoor staat in de Cypriotische hoofdstad Limassol en de rederij is in New York aan de beurs genoteerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rederij Danaos harkt miljard binnen met verhuur/verkoop schepen | NT

Rederij Danaos harkt miljard binnen met verhuur/verkoop schepen

containerschepen

De beursgenoteerde Danaos Corporation is het nieuwe jaar voortvarend begonnen met een klapper van een miljard dollar dankzij de verhuur van elf en de verkoop van twee containerschepen.

De scheepseigenaar heeft bekendgemaakt dat recentelijk chartercontracten zijn vernieuwd voor elf schepen tussen de 2500 tot 10.000 teu, die al voor grote lijnvaartrederijen varen. De huidige contracten daarvoor lopen tussen nu en april volgend jaar af en zijn nu allemaal vernieuwd tot mei 2028. 

De nieuwe charters leveren de rederij gedurende de looptijd van gemiddeld 4,7 jaar 870 miljoen dollar op, waar slechts zo’n 170 miljoen aan operationele kosten tegenover staat. Met de nieuwe contracten is bovendien dit jaar al 95% van Danaos’ totale capaciteit van bijna 440.000 teu verhuurd. Voor volgend jaar is dat 77% en voor 2023 nog 57%.

Sneller winst

Een andere deal, de verkoop van twee maar liefst twintig jaar oude schepen van 6422 teu, levert nog sneller winst op. Danaos verwierf het duo een half jaar geleden via de overname van branchegenoot Gemini Shipholdings Corporation, dat toen voor 73 miljoen dollar in de boeken stond. Nu heeft de groep een overeenkomst gesloten met een ongenoemde koper, die ze in november voor 130 miljoen dollar overneemt.

De transacties zijn illustratief voor de huidige gekte op de chartermarkt voor containerschepen. Na de prijsexplosie van 2020 in het containervervoer zijn ook de huurprijzen voor bestaande schepen op hol geslagen, doordat er de afgelopen twee jaar nauwelijks nieuwe tonnage is bijgekomen.

Danaos, in de Griekse mythologie de bouwer van het allereerste schip, heeft Griekse wortels, maar is sinds 2005 statutair op de Marshalleilanden gevestigd. Het hoofdkantoor staat in de Cypriotische hoofdstad Limassol en de rederij is in New York aan de beurs genoteerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement