Dit meldt het bedrijf in update over het tweede kwartaal, dat een nettowinst van 140 miljoen dollar laat zien. Het is de eerste keer dat de groep onder het beursgenoteerde moederbedrijf Atlas Corp. zoveel schepen tegelijk verkoopt. Vorig jaar werden in verschillende transacties slechts zeven schepen verkocht.

De in de afgelopen jaren via een enorm investeringsprogramma sterk gegroeide Seaspan-vloot omvat nu 127 schepen met een capaciteit van ruim een miljoen teu. De nieuwbouwportefeuille omvat nog 67 schepen. De bulk daarvan, 62 schepen, komt volgend jaar en in 2024 in de vaart. Zonder desinvesteringen stijgt de capaciteit daarmee tot zo’n 1,8 miljoen teu. Dat is ongeveer evenveel als de vloot van Hapag-Lloyd, nummer vijf op de ranglijst van containerrederijen.

Volgens cfo Graham Talbot van de scheepsverhuurder wordt de opbrengst gebruikt om de balans te verstevigen en om kapitaal toe te wijzen aan toekomstige groei en het verder optimaliseren van de vloot. Daarnaast heeft het bedrijf zichzelf extra financiële ruimte verschaft met een nieuwe langlopende lening van een half miljard dollar.

Daarmee heeft het bedrijf ruim 1,1 miljard in kas voor overnames en investeringen. Seaspan heeft sinds de start in 2015 al 117 nieuwe schepen in de vaart gebracht, die vrijwel uitsluitend langlopend aan vrijwel alle grote containerrederijen zijn verhuurd. De gezamenlijke waarde van die huurcontracten bedroeg per eind juni 17,8 miljard dollar. ‘Dit versterkt onze toonaangevende positie en veerkracht in het licht van de wereldwijde economische onzekerheid’, aldus Talbot.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement