Dat blijkt uit de jongste rapportage van het Deense Sea-Intelligence, dat wereldwijd bijhoudt in hoeverre containerschepen volgens hun oorspronkelijke vaarschema in hun bestemmingshaven arriveren. Dit was in augustus het geval met 46,2% van alle schepen, 5,8 procentpunt meer dan in juli.

Daarmee is de punctualiteit voor de vierde achtereenvolgende maand gestegen en is het de sterkste stijging tot nu toe dit jaar. Ook de gemiddelde vertraging nam fors af, met ruim een halve dag tot net onder de zes dagen. In januari van dit jaar was dit nog acht dagen.

Dienstverlening

Niettegenstaande de positieve trend ligt de dienstverlening nog steeds fors onder het niveau van voor de coronacrisis. In 2019 kwamen gemiddeld ongeveer vier op de vijf schepen op tijd aan en schommelde de gemiddelde vertraging rond de vier dagen.

Maersk, die deze lijst traditioneel aanvoert, is volgens Sea-Intelligence met een score van 53% de enige carrier met een betrouwbaarheid van meer dan 50%. Dat is zeven procentpunt beter dan in augustus vorig jaar. Die stijging is relatief klein ten opzichte van de andere grote carriers, die van veel verder moesten komen. Zo steeg die van nummer twee, CMA CGM, van 32 naar 46%.

Spectaculair zijn de verbeteringen bij Cosco en Evergreen, de nummers vijf en zeven in de rangschikking. De Chinese staatsrederij sprong van 19 naar 43% betrouwbaarheid. Het Taiwanese Evergreen, dat maandenlang onderaan het lijstje bungelde, wist de punctualiteit zelfs bijna te verviervoudigen van 12 tot 42%.

Opstoppingen

Het aantal schepen dat als gevolg van opstoppingen in de havens noodgedwongen op afhandeling lag te wachten, was is augustus met bijna 8% nog wel relatief hoog. Op het dieptepunt, in januari dit jaar, was dit bijna 14%. In een normale markt is ongeveer 2% van de vloot als gevolg van congestie tijdelijk niet beschikbaar.

De dalende punctualiteitscijfers weerspiegelen de snel afnemende congestie in de zeehavens. Volgens Sea-Intelligence is het congestieprobleem inmiddels gehalveerd ten opzichte van het piekniveau van begin dit jaar. ‘Dit wijst erop dat de containermarkt in het eerste kwartaal van volgend jaar weer is genormaliseerd’, concludeert het analistenbureau.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement