Verplichte blaastest na fiasco loods met containerschip (+video)

Taiwan

De loodsen in Taiwanese havens moeten voortaan een blaastest ondergaan voordat ze aan het werk gaan. Het ministerie van transport van Taiwan heeft die verplichting ingevoerd na een ongeluk in de haven van Kaohsiung waarbij maandag het containerschip ‘Hyundai Tokyo’ (6.500 teu), arriverend uit Ningbo (China) en actief voor HMM, frontaal tegen de kade voer.

Foto: Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Het ongeval in Kaohsiung, dat de getroffen havenkade achterliet met een aantal flinke scheuren in het beton, werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat de dienstdoende loods dronken was, zoals de blaastest uitwees die in dit geval nog ná zijn onsuccesvolle actie werd afgenomen.

De loods gaf tegenover de havenautoriteiten toe dat hij een nachtje was wezen stappen voordat hij zich ’s ochtends vroeg op zijn werk had gemeld. De politie heeft de loods niet bestraft voor varen onder invloed omdat hij officieel slechts adviseur was van de kapitein van het schip, maar de man is door zijn werkgever voorlopig wel geschorst hangende het verdere onderzoek.

De ‘Hundai Tokyo’ naderde de kade maandag met ongewoon hoge snelheid, waardoor op het kantoor van de havenmeester van Kaohsiung de alarmbellen afgingen. De loods reageerde vervolgens niet merkbaar op waarschuwingen vanaf de kant en verspreidde een wel merkbare dranklucht toen hij na het ongeluk op de kade sprong. Het containerschip liep bij het ongeluk slechts lichte schade op en kon dinsdag alweer doorvaren naar de volgende aanloophaven, Shekou in China.

De verplichte blaastest voor loodsen is als voorlopige maatregel meteen ingevoerd. Van een wetsvoorstel om de verplichte blaastest definitief te maken, is door de Taiwanese overheid meteen werk gemaakt.

Van het ongeluk van maandag is bewegend beeld:

Verplichte blaastest na fiasco loods met containerschip (+video) | NT

Verplichte blaastest na fiasco loods met containerschip (+video)

Taiwan

De loodsen in Taiwanese havens moeten voortaan een blaastest ondergaan voordat ze aan het werk gaan. Het ministerie van transport van Taiwan heeft die verplichting ingevoerd na een ongeluk in de haven van Kaohsiung waarbij maandag het containerschip ‘Hyundai Tokyo’ (6.500 teu), arriverend uit Ningbo (China) en actief voor HMM, frontaal tegen de kade voer.

Foto: Sheila Fitzgerald / Shutterstock.com

Het ongeval in Kaohsiung, dat de getroffen havenkade achterliet met een aantal flinke scheuren in het beton, werd waarschijnlijk veroorzaakt doordat de dienstdoende loods dronken was, zoals de blaastest uitwees die in dit geval nog ná zijn onsuccesvolle actie werd afgenomen.

De loods gaf tegenover de havenautoriteiten toe dat hij een nachtje was wezen stappen voordat hij zich ’s ochtends vroeg op zijn werk had gemeld. De politie heeft de loods niet bestraft voor varen onder invloed omdat hij officieel slechts adviseur was van de kapitein van het schip, maar de man is door zijn werkgever voorlopig wel geschorst hangende het verdere onderzoek.

De ‘Hundai Tokyo’ naderde de kade maandag met ongewoon hoge snelheid, waardoor op het kantoor van de havenmeester van Kaohsiung de alarmbellen afgingen. De loods reageerde vervolgens niet merkbaar op waarschuwingen vanaf de kant en verspreidde een wel merkbare dranklucht toen hij na het ongeluk op de kade sprong. Het containerschip liep bij het ongeluk slechts lichte schade op en kon dinsdag alweer doorvaren naar de volgende aanloophaven, Shekou in China.

De verplichte blaastest voor loodsen is als voorlopige maatregel meteen ingevoerd. Van een wetsvoorstel om de verplichte blaastest definitief te maken, is door de Taiwanese overheid meteen werk gemaakt.

Van het ongeluk van maandag is bewegend beeld: