De rederij zou zich richten op het vervoer van bulkgoederen, zoals graan en kunstmest uit Rusland en cacaobonen en koffie uit Venezuela, en zou vroeg in de zomer kunnen gaan varen.

Venezuela, buurland van onder meer Colombia, Aruba en Curaçao, is al langer de belangrijkste handels- en politieke partner van Rusland in Zuid-Amerika. Het door de autoritaire president Maduro geleide Venezuela onderhoudt warme banden met landen als Rusland, China en Iran, terwijl het politieke en economisch moeilijk door een deur kan met de VS en West-Europa. Rusland en Venezuela zijn er daardoor beide bij gebaat om alternatieve handels- en transportverbindingen op te zetten.

Iran

Vorige maand werd in Iran al bekendgemaakt dat ook dat land in het voorjaar een directe scheepvaartverbinding gaat starten met Venezuela, middels de voorheen ook in Europa actieve maar de laatste jaren door sancties getroffen Iraanse rederij IRISL.

De aangekondigde Russisch-Venezolaanse rederij zal in Venezuela de grootste haven van het land, Puerto Cabello, als hoofdbestemming krijgen, terwijl in Rusland Sint Petersburg en de Zwarte Zee-havens Sevastopol (de Krim) en Novorossiysk op de nominatie staan als aanloophavens.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement