CO2-uitstoot Europese scheepvaart nam vorig jaar toe

3% erbij

De CO2-uitstoot van de zeescheepvaart in Europa is vorig jaar met 3% toegenomen tot 128,2 miljoen ton. Dit heeft de Europese milieu- en klimaatkoepel Transport & Environment (T&E) becijferd.

Foto: Janet Worg / Shutterstock.com

Containerschepen en andere vrachtschepen stoten daarvan het leeuwendeel uit, maar de toename is volgens T&E toe te schrijven aan gastankers en cruiseschepen. Die trend was al eerder duidelijk. De cruisesector lag tijdens de coronapandemie vrijwel stil en is bezig met een inhaalslag. De Europese import van lng is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne sterk  gestegen.

In 2021 steeg de CO2-uitstoot overigens nog beduidend sterker, met ruim 7% tot 126,3 miljoen ton. In 2020 daalde die na een piek van 133,7 miljoen ton in 2019 sterk tot 117,8 miljoen ton. De milieu- en klimaatkoepel ontleent zijn gegevens aan het Europese rapportage- en verificatie systeem (ERV), waarin de emissies per schip worden bijgehouden. 

MSC

Volgens T&E is MSC veruit de grootste maritieme uitstoter met 10,2 miljoen ton. Dat is bijna 8% van de totale uitstoot door de scheepvaart en bijna twee keer zoveel dan die van de nummers twee en drie, CMA CGM (5,5 miljoen ton) en Maersk (5,2). Volgens de organisatie is de Zwitsers-Italiaanse rederij daarmee de elfde uitstoter van Europa en laat die daarmee de meeste kolencentrales en luchtvaartmaatschappijen achter zich.

Shipping manager Jacob Armstrong van T&E vindt dat er snel wetgeving moet komen om de scheepvaart te dwingen te verduurzamen. Probleem is volgens hem dat de containerrederijen bij het grote publiek nauwelijks bekend zijn. ‘Iedereen heeft wel van Ryanair gehoord, maar de gemiddelde burger weet niet wie MSC is’, zegt hij.

De uitstoot van cruiseschepen was in 2022 bijna het dubbele van 2021, toen de vakantieschepen grotendeels stil lagen. Het meest vervuilende schip van vorig jaar was de ‘MSC Grandiosa’, die volgens T&E met de emissie van 130.000 ton CO2 verantwoordelijk was ‘voor evenveel uitstoot als een kleine stad’.

CO2-uitstoot Europese scheepvaart nam vorig jaar toe | NT

CO2-uitstoot Europese scheepvaart nam vorig jaar toe

3% erbij

De CO2-uitstoot van de zeescheepvaart in Europa is vorig jaar met 3% toegenomen tot 128,2 miljoen ton. Dit heeft de Europese milieu- en klimaatkoepel Transport & Environment (T&E) becijferd.

Foto: Janet Worg / Shutterstock.com

Containerschepen en andere vrachtschepen stoten daarvan het leeuwendeel uit, maar de toename is volgens T&E toe te schrijven aan gastankers en cruiseschepen. Die trend was al eerder duidelijk. De cruisesector lag tijdens de coronapandemie vrijwel stil en is bezig met een inhaalslag. De Europese import van lng is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne sterk  gestegen.

In 2021 steeg de CO2-uitstoot overigens nog beduidend sterker, met ruim 7% tot 126,3 miljoen ton. In 2020 daalde die na een piek van 133,7 miljoen ton in 2019 sterk tot 117,8 miljoen ton. De milieu- en klimaatkoepel ontleent zijn gegevens aan het Europese rapportage- en verificatie systeem (ERV), waarin de emissies per schip worden bijgehouden. 

MSC

Volgens T&E is MSC veruit de grootste maritieme uitstoter met 10,2 miljoen ton. Dat is bijna 8% van de totale uitstoot door de scheepvaart en bijna twee keer zoveel dan die van de nummers twee en drie, CMA CGM (5,5 miljoen ton) en Maersk (5,2). Volgens de organisatie is de Zwitsers-Italiaanse rederij daarmee de elfde uitstoter van Europa en laat die daarmee de meeste kolencentrales en luchtvaartmaatschappijen achter zich.

Shipping manager Jacob Armstrong van T&E vindt dat er snel wetgeving moet komen om de scheepvaart te dwingen te verduurzamen. Probleem is volgens hem dat de containerrederijen bij het grote publiek nauwelijks bekend zijn. ‘Iedereen heeft wel van Ryanair gehoord, maar de gemiddelde burger weet niet wie MSC is’, zegt hij.

De uitstoot van cruiseschepen was in 2022 bijna het dubbele van 2021, toen de vakantieschepen grotendeels stil lagen. Het meest vervuilende schip van vorig jaar was de ‘MSC Grandiosa’, die volgens T&E met de emissie van 130.000 ton CO2 verantwoordelijk was ‘voor evenveel uitstoot als een kleine stad’.