Fremantle Highway inderdaad naar de Eemshaven gesleept

rampschip

Het vrachtschip Fremantle Highway wordt naar de Eemshaven in Groningen gesleept. Na overleg met alle betrokken partijen heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat dat besloten, meldt Rijkswaterstaat (RWS).

Foto: Kustwacht

Volgens RWS is de Groningse haven de meest geschikte plek vanwege de korte afstand (64 kilometer), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten om het schip te bergen. “Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s beperkt.”

De verwachting is dat het vrachtschip Fremantle Highway rond 13.00 uur aankomt bij de monding van de Eemshaven. Daarna duurt het nog zo’n een tot twee uur voordat het in de haven kan aanleggen, zegt een woordvoerder van RWS.

Rond 05.00 uur vertrok het schip, onder begeleiding van de Guardian van de kustwacht en oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat, vanaf zijn tijdelijke locatie op zo’n 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland. Het vrachtschip vaart met een snelheid tussen de 2,5 en 5 knopen en bevond zich rond half 11 donderdagochtend ten noorden van Rottumerplaat.

Experts aan boord monitoren tijdens de sleepreis het schip constant. Er zijn geen aanwijzingen dat er nog brand woedt. Zodra het aan de kade ligt, kan de berging beginnen. Dat gebeurt door Multraship Towage & Salvage uit Terneuzen en SMIT Salvage (onderdeel van maritiem dienstverlener Boskalis).

Voor de zekerheid wordt dan door RWS een oliegeleidendscherm in het water rond het schip gelegd “om eventuele verontreiniging in te perken”. Wat er met de lading gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het schip, het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha.

Bij de brand vielen een dode en meerdere gewonden. Aan boord van het schip waren in totaal 23 mensen, 22 van hen hadden de Indiase nationaliteit.

Fremantle Highway inderdaad naar de Eemshaven gesleept | NT

Fremantle Highway inderdaad naar de Eemshaven gesleept

rampschip

Het vrachtschip Fremantle Highway wordt naar de Eemshaven in Groningen gesleept. Na overleg met alle betrokken partijen heeft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat dat besloten, meldt Rijkswaterstaat (RWS).

Foto: Kustwacht

Volgens RWS is de Groningse haven de meest geschikte plek vanwege de korte afstand (64 kilometer), verslechterde weersomstandigheden, de aanwezige infrastructuur en de faciliteiten om het schip te bergen. “Door de sleepreis zo kort mogelijk te houden worden de risico’s beperkt.”

De verwachting is dat het vrachtschip Fremantle Highway rond 13.00 uur aankomt bij de monding van de Eemshaven. Daarna duurt het nog zo’n een tot twee uur voordat het in de haven kan aanleggen, zegt een woordvoerder van RWS.

Rond 05.00 uur vertrok het schip, onder begeleiding van de Guardian van de kustwacht en oliebestrijdingsschip Arca van Rijkswaterstaat, vanaf zijn tijdelijke locatie op zo’n 16 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland. Het vrachtschip vaart met een snelheid tussen de 2,5 en 5 knopen en bevond zich rond half 11 donderdagochtend ten noorden van Rottumerplaat.

Experts aan boord monitoren tijdens de sleepreis het schip constant. Er zijn geen aanwijzingen dat er nog brand woedt. Zodra het aan de kade ligt, kan de berging beginnen. Dat gebeurt door Multraship Towage & Salvage uit Terneuzen en SMIT Salvage (onderdeel van maritiem dienstverlener Boskalis).

Voor de zekerheid wordt dan door RWS een oliegeleidendscherm in het water rond het schip gelegd “om eventuele verontreiniging in te perken”. Wat er met de lading gebeurt, is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het schip, het Japanse bedrijf Shoei Kisen Kaisha.

Bij de brand vielen een dode en meerdere gewonden. Aan boord van het schip waren in totaal 23 mensen, 22 van hen hadden de Indiase nationaliteit.