De Zuid-Koreaanse krant schrijft dat Korea Development Bank en Korea Ocean Business Co, de twee staatsbedrijven die de verkoop van HMM in goede banen moeten leiden, na een eerste schifting een shortlist hebben gemaakt van bedrijven die in aanmerking komen als toekomstig eigenaar van HMM, en het opvallende aan die shortlist is dat die vrijwel identiek is aan de longlist van een week geleden: het enige verschil is dat Hapag-Lloyd er niet meer op staat. De drie Zuid-Koreaanse bedrijven die officieel hun interesse in HMM kenbaar hadden gemaakt, LX, Harim en Dongwon, hebben de eerste schifting wel overleefd.

Bij het maken van de eerste schifting is volgens de zakenkrant speciaal erop gelet in hoeverre de vier kandidaten de maritieme sector en de containerbranche in Zuid-Korea kunnen versterken, en Hapag-Lloyd was volgens de krant daarbij de enige die ‘niet aan de eisen voldeed’.

Etalage

Al sinds anderhalve week geleden bekend werd dat Hapag-Lloyd interesse had in het door de Zuid-Koreaanse staat in de etalage gezette HMM, was duidelijk dat de Zuid-Koreaanse transportwereld allesbehalve enthousiast was over de belangstelling uit Duitsland. Zo waarschuwden de Federation of Korea Maritime Industries en de Busan Port Development Council in een gezamenlijke verklaring dat het verkopen van HMM aan Hapag-Lloyd zou resulteren in het ‘weglekken van Korea’s nationale eigendommen, waaronder maritieme logistieke knowhow die decennialang is opgebouwd en controle over containervervoer en terminalsystematiek’. Andere kritische Zuid-Koreanen waarschuwden zelfs dat verkoop aan Hapag-Lloyd de nationale veiligheid in gevaar kon brengen.

Een groep kleinere Zuid-Koreaanse aandeelhouders van HMM had dit weekend juist nog een ander geluid laten horen en drong erop aan om wel serieus met Hapag-Lloyd te gaan praten. De Duitse containerrederij zou kunnen helpen om de aandeelhouderswaarde van HMM op te krikken, aldus de groep.

Zover gaat het volgens The Korea Economic Daily niet komen omdat Hapag-Lloyd, slechts een week na het sluiten van de inschrijving, alweer van de lijst met kandidaatkopers is geschrapt. Voor het aanwijzen van een voorkeurskandidaat wil de selectiecommissie iets ruimer de tijd nemen: die keuze staat op de planning begin november.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement