Er reden evenveel pure vrachttreinen door de tunnel als in het eerste kwartaal van 2011, namelijk 589. De capaciteitsbenutting werd iets verbeterd: het aantal vervoerde tonnen nam 2% toe tot ruim 313.000 ton. Eurotunnel zegt dat dit vervoer duidelijk last heeft van de extra heffing die RFF, de beheerder van het Franse spoorwegnet, heeft opgelegd aan operators die van de tunnel gebruik maken.

Het vervoer van personenauto’s nam 7% toe tot 428.000 stuks. Het aantal vervoerde passagiers steeg 4%, mede door enkele grote sportevenementen in Frankrijk, waaronder het Zes-Landentoernooi (rugby). De omzet van de Eurotunnel-shuttles steeg 21% tot 101,7 miljoen euro. De omzet in het railvervoer nam 10% toe tot 67,5 miljoen euro.

Profiteerde Eurotunnel van het van de markt verdwijnen van SeaFrance, in november vorig jaar, het bedrijf zegt dat andere operators op het Kanaal, namelijk concurrerende ferrymaatschappijen, dat nog meer deden door hun dienstenaanbod uit te breiden. Eurotunnel maakt zich wel op voor grote drukte tegen de tijd dat de Olympische Spelen in Groot-Brittannië plaatsvinden.

Een speciale dienst is Eurotunnel aan het optuigen voor het vervoer van paarden. Zo heeft het Franse ruiterteam al laten weten de Eurotunnel te kiezen voor het vervoer van zijn paarden naar de Spelen.

Onder de naam Europorte is de Eurotunnel-groep ook zelf actief in het spoorvervoer. Voor Gefco verzorgt die sinds kort spoordiensten tussen een reeks Franse bestemmingen: Gevrey, Amberieu, Fos-sur-mer, Marseille, Toulouse en Bordeaux.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement