Duitse media maakten de afgelopen dagen melding dat de Duitse regering plannen zou hebben om de grens dicht te gooien voor mensen vanuit Nederland die geen noodzakelijke reis naar de Bondsrepubliek maken.

Die beperking hebben de oosterburen al wel ingevoerd bij de grensovergangen met vijf andere landen, waaronder Frankrijk en Denemarken. Maar de Duits-Nederlandse grens gaat voorlopig niet verder dicht.

Wie naar Duitsland reist, kan in de grensstreek weliswaar de vraag krijgen van bijvoorbeeld een Duitse agent of ze het land écht in moeten, maar dat blijft verder zonder gevolgen. Het ministerie overlegt naar eigen zeggen voortdurend met de Duitse autoriteiten hierover.

Te veel verweven

De grenscontroles komen er onder meer niet omdat twee deelstaten die aan Nederland grenzen, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, dit niet wilden. De grensregio’s zijn volgens beide deelstaatbesturen te veel met elkaar verweven.

Wel beveelt de Duitse regering alle deelstaten aan om mensen die meerdere dagen in het buitenland zijn geweest, bij terugkomst in de Bondsrepubliek twee weken thuis in quarantaine te laten gaan.

Vrachtverkeer

Als er een akkoord wordt bereikt over de quarantainemaatregel, zou deze vrijdag 10 april ingaan en ook gelden voor Duitsers die Nederland of België hebben bezocht. Er worden op die regel wel uitzonderingen gemaakt voor onder meer grenswerkers, bepaalde beroepsgroepen, vrachtverkeer en mensen op doorreis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement