Economische schade transporteurs door afsluiting A12

Wegwerkzaamheden

Transporteurs lijden “economische schade” door de dagenlange afsluiting van een deel van de A12, zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Daardoor moeten vrachtwagens namelijk omrijden en komen ze ook in meer files terecht.

Om hoeveel schade het precies zal gaan, durft de brancheorganisatie nog niet te zeggen. Een stilstaande vrachtwagen kost naar schatting ongeveer 50 euro per uur. Maar op dit moment is nog niet te voorspellen hoe hoog het reistijdverlies precies zal uitpakken.

Maandagavond werd de A12 over een afstand van 5 kilometer tussen knooppunt Oudenrijn en afrit Nieuwerbrug voor negen dagen compleet afgesloten vanwege groot onderhoud. Deze snelweg is normaal gesproken een cruciale transportroute, waar dagelijks ongeveer 80.000 voertuigen waaronder 9000 vrachtwagens van gebruikmaken.

Alternatieve routes

Omdat al die voertuigen nu via alternatieve routes rijden als ze bijvoorbeeld van Utrecht naar Den Haag willen, leidt dat volgens TLN onoverkomelijk tot drukte op die trajecten. De situatie zorgde dinsdagochtend al voor een erg drukke ochtendspits. Maar de wegafsluiting was wel al van te voren aangekondigd, waardoor transporteurs rekening konden houden met de te verwachten verkeershinder.

‘Toch merkten we dat, ondanks alle communicatie, de wegwerkzaamheden tot kort voor de afsluiting bij verschillende bedrijven nog niet bekend waren’, geeft een woordvoerder van TLN aan. Dat heeft er volgens de zegsman onder meer te maken met het feit dat de branche pas vanaf begin juli op de hoogte werd gebracht van de wegwerkzaamheden. De communicatie vanuit Rijkswaterstaat zou betrekkelijk laat op gang zijn gekomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Economische schade transporteurs door afsluiting A12 | NT

Economische schade transporteurs door afsluiting A12

Wegwerkzaamheden

Transporteurs lijden “economische schade” door de dagenlange afsluiting van een deel van de A12, zegt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Daardoor moeten vrachtwagens namelijk omrijden en komen ze ook in meer files terecht.

Om hoeveel schade het precies zal gaan, durft de brancheorganisatie nog niet te zeggen. Een stilstaande vrachtwagen kost naar schatting ongeveer 50 euro per uur. Maar op dit moment is nog niet te voorspellen hoe hoog het reistijdverlies precies zal uitpakken.

Maandagavond werd de A12 over een afstand van 5 kilometer tussen knooppunt Oudenrijn en afrit Nieuwerbrug voor negen dagen compleet afgesloten vanwege groot onderhoud. Deze snelweg is normaal gesproken een cruciale transportroute, waar dagelijks ongeveer 80.000 voertuigen waaronder 9000 vrachtwagens van gebruikmaken.

Alternatieve routes

Omdat al die voertuigen nu via alternatieve routes rijden als ze bijvoorbeeld van Utrecht naar Den Haag willen, leidt dat volgens TLN onoverkomelijk tot drukte op die trajecten. De situatie zorgde dinsdagochtend al voor een erg drukke ochtendspits. Maar de wegafsluiting was wel al van te voren aangekondigd, waardoor transporteurs rekening konden houden met de te verwachten verkeershinder.

‘Toch merkten we dat, ondanks alle communicatie, de wegwerkzaamheden tot kort voor de afsluiting bij verschillende bedrijven nog niet bekend waren’, geeft een woordvoerder van TLN aan. Dat heeft er volgens de zegsman onder meer te maken met het feit dat de branche pas vanaf begin juli op de hoogte werd gebracht van de wegwerkzaamheden. De communicatie vanuit Rijkswaterstaat zou betrekkelijk laat op gang zijn gekomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement